Hey Matcha Blog

RSS

Matcha Thee Schuimt Niet? Met deze 4 tips zit je altijd goed

Matcha Schuimlaag

Je Matcha thee schuimt niet? Je bent niet de enige die met dit aspect van het drinken van Matcha stoeit! Veruit de meesten vinden hun kom Matcha niet compleet zonder een goede schaamlaag. Zeker als je hem al eerder hebt gedronken lekker schuimend hebt gedronken. Dat is ook niet zo gek, want net zoals op bijvoorbeeld bier, voegt de schuimlaag echt smaak toe!

Hoewel het voor het verkrijgen van een schuimlaag nodig is om de Matcha te kloppen, is dat niet de enige rede waarom de schuimlaag ontstaat. De schuimlaag vormt namelijk door een bestanddeel in de Matcha genaamd saponine. Hogere kwaliteit Matcha heeft over het algemeen een hogere kwaliteit saponine. Waardoor de Matcha makkelijker schuimt.

Als je kom Matcha maar niet wilt schuimen, dan kan het zijn dat er iets mis gaat bij het bereiden van de Matcha.

 

Kwaliteit

Maar laten we bij het belangrijkste punt beginnen: Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet, of zeer moeilijk en zeer weinig. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. Onze Hey Matcha Culinair kan voor ontzettend veel toepassingen gebruikt worden zoals het maken van Matcha Latte, Matcha cake en Matcha pannenkoeken, maar het is niet de bedoeling deze te drinken als thee. Het kán natuurlijk wel. En dat hebben we natuurlijk ook geprobeerd: het is goed te drinken, maar buiten de matig bittere smaak konden we er ook niet van verwachten dat we een fantastische schuimlaag op onze thee zouden krijgen. Daar is deze Matcha gewoon niet voor bedoeld en was ook eigenlijk niet te vergelijken met de heerlijke schuimkraag op onze Hey Matcha Premium.

Dus de eerste vragen die je jezelf moet stellen zijn: Is mijn Matcha van goede kwaliteit? En probeer ik niet bijvoorbeeld van keuken-Matcha, thee te maken?

 

Het saven van de Matcha

Het saven van Matcha wordt door veel mensen overgeslagen, en afhankelijk van de manier van kloppen is dat over het algemeen ook goed mogelijk. Maar de manier waarop de thee wordt geklopt, en bijvoorbeeld het materiaal van de kom waaruit je Matcha drinkt, kunnen wel degelijk invloed hebben op de schuimlaag. En de Matcha dan saven voordat er water wordt toegevoegd heeft dan een groot effect op de schuimlaag die ontstaat. Hoe fijner het Matcha poeder namelijk in de kom ligt, hoe meer oppervlak er gecreëerd wordt die reageert met het water, en zo dus makkelijker en sneller voor een goede schuimlaag kan zorgen.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen save, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te saven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 

Is het water heet genoeg?

We weten allemaal dat Matcha thee niet gezet dient te worden met kokend water omdat dat de structuur van de Matcha kapot maakt en daarmee de smaak. Maar een te lage temperatuur is net zo funest, en één van de dingen waaraan je dat dat erg snel merkt, is de schuimlaag.

Te koud water heeft erg veel moeite om samen met de Matcha een schuimlaag te vormen omdat het minder reageert met de bestanddelen in de Matcha. Het water iets heter toevoegen kan al een groot effect hebben!

Hoe creeër je de optimale temperatuur water voor het bereiden van je Matcha? Geen zorgen, we have got you covered!

 

Is de water/Matcha verhouding correct?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer Match poeder betekend niet persé een betere schuimlaag. Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk. Tenzij je gaat voor een Koicha Matcha natuurlijk (erg lekker op zijn eigen bijzondere manier!) Maar meestal is dat niet gewenst.

Hoeveel water kun je het beste gebruiken voor een perfecte schuimlaag? Je kunt het beste uitgaan van ongeveer 70-80 ml water op 1 bamboe schepje Hey Matcha premium, dat gelijk staat aan ongeveer 1 gram.

 

Dan toch nog even over het kloppen...

Er zijn mensen die hun Matcha proberen te kloppen met een gewone keuken garde. En hoewel je de Matcha daarmee zeker kunt mixen met het water is er altijd één ding dat aan een kom Matcha ontbreekt als hij op deze manier wordt bereidt, je raad het al: de schuimlaag. Gebruik van een onjuiste klopper is de nr.1 rede voor het ontbreken van een schuimlaag.

De Matcha bamboe klopper is niet alleen gecreëerd omdat hij er prachtig uitziet en heerlijke aanvoelt. In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al snel dat de schuimlaag sterker en dikker werd naarmate er werd geklopt met een instrument met meer 'tandjes' dan gebruikelijk was voor andere producten. Dit leidde uiteindelijke tot de bamboe kloppers die we vandaag kennen, met in sommige uitvoeringen wel 120 kleine houten tandjes aan één kloppertje. Sneller een dikkere schuimlaag met minder werk!

Mocht je stoeien met het verkrijgen van een mooie schuimlaag die ook echt iets toevoegt aan je kom Matcha dan moeten bovenstaande tips je zeker op weg helpen om je eigen Matcha kunstwerk te maken. Succes, en geniet er zoals altijd van!

Matcha Kopen: Premium Matcha Poeder vs Keuken Matcha Poeder – Een Wereld van Verschil

Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha kopen gaat bij beginners nogal vaak mis, omdat mensen de verkeerde kopen. Met een slechte eerste kennismaking tot gevolg. En je weet wat ze zeggen over eerste indrukken!  

De Ontdekking van Matcha Thee Poeder

Een klant vertelde ons nog niet zo lang geleden haar ervaring met het vinden en bestellen van Matcha. Ze ontdekte een fijne Matcha in haar favoriete koffietentje bij haar in de stad waar Matcha opeens op het menu stond in de vorm van een thee en een Matcha Latte, die ze beide heerlijk vond. Nadat ze op het internet meer over Matcha poeder te weten was gekomen besloot ze zelf Matcha te bestellen om er thuis vaker van te genieten.

Omdat Matcha poeder nog steeds aan bekendheid aan het winnen is, en dus nog niet overal volop verkrijgbaar is, was het even zoeken op het internet. Ze kwam al vrij snel terecht op een van de grotere gezondheidswinkels van Nederland die een Matcha in hun assortiment hadden. "Moet goed zijn!" - dacht ze.

Een paar dagen later kreeg ze de Matcha binnen, en een paar minuten later stond ze in de keuken om haar eerste kom Matcha te maken. Bij het nemen van haar eerste slok - je voelt hem misschien al aankomen - kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet klopte. Had ze wel de juiste hoeveelheid Matcha gebruikt? Was het water niet te heet? Had ze er nog iets anders doorheen moeten roeren? En waarom had ze geen schuimlaag?

De Matcha smaakte ontzettend bitter, sterk en onaangenaam! Net nu zo zich zo had verheugd op een heerlijke kop thee.

 

Twee Soorten Matcha Poeder

Soortgelijke ervaringen zijn zoals gezegd niet schaars bij beginnende drinkers die Matcha kopen, en ze zijn voor sommigen zelfs de rede dat ze daarna helaas nooit meer naar Matcha omkijken.

Hoewel deze situaties begrijpelijk zijn, zijn ze ook goed te vermijden! Matcha komt namelijk in veel verschillende gradaties voor, maar wordt veelal opgedeeld in twee grote categorieën: Matcha van 'premium' of 'ceremoniële' kwaliteit, en Matcha van 'keuken' of 'culinaire' kwaliteit. En deze categorieën verschillen enorm van elkaar.

 
Keuken Kwaliteit Matcha en Premium Kwaliteit Matcha

We krijgen geregeld de vraag wat nou het verschil is tussen de twee, en ook horen we geregeld variaties op het bovenstaande verhaal. Die vaak ontstaan doordat mensen de verkeerde Matcha kopen voor het verkeerde doel. Het lijkt ons daarom een goed idee om in deze blog post de grote verschillen te verduidelijken tussen de twee grootste categorieën, zodat je vanaf nu alleen nog maar voor aangename Match verassingen komt te staan!

 

Premium Matcha

Simpel gezegd is dit Matcha poeder van de hoogste kwaliteit. Zoals onze Hey Matcha Premium. Die wordt gemaakt van de jongste blaadjes, alleen van het bovenste stuk van de Gyokuro theeplant die met de hand worden geplukt bij de allereerste thee oogst. Deze Matcha wordt met granieten molens fijngemalen.

Hoewel deze Matcha in principe in elk recept, shake en smoothie gebruikt kan worden, dient deze in het specifiek om met de Chasen geklopt te worden en puur te drinken als thee.

Wat namelijk gelijk opvalt, is de zachte maar erg volle smaak met veel mooie subtiele ondertonen; zoete tinten van chocolade en koffie in onze Hey Matcha Premium bijvoorbeeld. Met zeer weinig- tot geen bitterheid bij de juiste hoeveelheid, zoals je dat ook zou aantreffen in gewone groene thee.

Ook horen premium Matcha's een zeer felle groene en frisse kleur te hebben, met een zoetige, frisse, grasachtige geur met veel ondertonen. Door deze eigenschappen te leren herkennen bij het kopen van Matcha kun je over het algemeen alle teleurstellingen zoals boven beschreven makkelijk voorkomen. Hier lees je meer over waar je het beste op kunt letten.

Je kunt door deze eigenschappen en subtiliteiten van Premium Matcha's het beste genieten als pure thee zonder extra toevoegingen, zoals een goede koffie of goede wijn.

 

Keuken Matcha

Matcha’s van Keukenkwaliteit heeft een lagere prijs in tegenstelling tot Premium Matcha's en worden gemaakt van wat volwassenere theeblaadjes, die speciaal worden geblend om te dienen voor alledaagse Matcha doeleinden. Deze zijn perfect geschikt om mee the koken en bakken, in Matcha Latte's, in proteine- en afvalshakes, smoothies, ijs, en zelfs gezichtsscrubs.

Wanneer je deze Matcha als pure thee proeft, is deze sterker bitter en wrang, met een veel sterker maar vlakker smaakprofiel die beter herkenbaar is te midden andere sterke smaken. En dat is in shakes, cakes en Latte's precies de bedoeling! Wanneer deze namelijk gemixt wordt met andere smaken en gerechten, verdwijnt de bitterheid en houdt je bij de juiste hoeveelheid een heerlijke Matcha/groene theesmaak over. Samen met een prachtige groene kleur in je creatie, een bonk energie, en andere voordelen van Matcha! Voorbeelden van perfect gebruik van deze Matcha is bijvoorbeeld in het groene thee-ijs dat vaak te vinden is op het menu bij Japanse restaurants.

Keuken Matcha wordt door bovenstaande eigenschappen daarentegen onaangenaam om in pure vorm als thee te drinken. Het verschil is echt heel groot.

Laat het echte, verfijnde genieten maar aan de Premium Matcha’s over!

Wat is jouw eigen ervaring met het Matcha kopen? En de kwaliteit van Matcha’s? Hoeveel verschillende Matcha’s heb jij al geprobeerd? En wat vindt jij het belangrijkste aspect aan je Matcha? Laat het ons weten in de comments!

Is onze Hey Matcha thee biologisch?

Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Is onze Hey Matcha Premium thee biologisch? En is Matcha in het algemeen eigenlijk wel een biologisch product?

Goede en belangrijke vragen die het verdienen om beantwoord te worden. Als je kijkt naar de felle smaragdgroene kleur die hoog kwalitatieve Matcha hoort te hebben dan zou je bijna direct concluderen dat deze thee wel kleurstoffen móét bevatten. Maar dat is niet het geval!

Of Matcha biologisch is hangt er een beetje van af wat je onder "biologisch" verstaat.

Puur Natuur

Onze Hey Matcha thee bestaat uit 100% pure fijngemalen theebladeren zonder additieven, smaakversterkers of kleurstoffen. Op microscopisch niveau drink je dus eigenlijk hele (hele!) kleine stukjes theeblad. Niets meer, niets minder. Dit is ook de rede dat Matcha geklopt moet worden om het goed te mengen met het water en in de schuimlaag. Het lost namelijk van zichzelf niet op in water. Matcha drijft langzaam naar de bodem van de kom zoals elk organisch materiaal dat doet. Gelukkig gaat dit door de microscopische grootte van de Matcha langzaam genoeg dat je rustig van je kom Matcha  kan genieten.

Matcha verschilt hierin dus enorm van 'gewoon' groene thee poeder. Dit lost wél volledig op in water en hoeft dus niet geklopt te worden, bijna als een limonade. Dat komt omdat dit poeder synthetisch/fabrieksmatig gecreëerd wordt uit grondstoffen, en wordt dus niet van echte theebladeren gemaakt, maar van chemische grondstoffen die zijn geselecteerd op hun theesmaak. Zoals je ook smaakversterkers hebt die de smaak van aardbei of banaan geven zonder echt iets met deze vruchten te maken te hebben.

Als je onder "biologisch" dus verstaat: "Alleen natuurlijk ingrediënten (in het geval van Matcha thee zelfs maar 1: de theebladeren)" dan is onze Hey Matcha Thee zeker biologisch!

Europees Keurmerk

Onze Matcha komt uit - en groeit in Japan, waar echte Matcha vandaan hoort te komen! Maar dus niet in Europa waar dit keurmerk betrekking op heeft. Dit logo staat verplicht op biologische producten die in de EU zijn gemaakt. Op producten die van buiten de EU komen (zoals die van ons) mag dit keurmerk wel worden gebruikt. Echter is het niet verplicht. Het verkrijgen van dit keurmerk via Europese wegen voor ons "Japanese" product wogen daarom niet op tegen de voordelen die dit keurmerk met zich mee brengt.

Als je met "biologisch" dus bedoelt: Of onze Hey Matcha het 'Europees Keurmerk Biologisch' op zich draagt, dan is het antwoord: Nee. Maar dit vinden dus eigenlijk ook niet belangrijk of toepasselijk

We weten dat onze klanten gewoon goede, échte, en lekkere Japanse Matcha willen. En die hebben we!

Hey Matcha's 5 Manieren om je Dag Fantastisch te Beginnen

5 manieren om je dag fantastisch te beginnen

Het drinken van Matcha thee gaat hand in hand met een bewuste levensstijl. En dit is voor veel Matcha drinkers inderdaad belangrijk. Wij kunnen niet anders dan het daar mee eens zijn!

Matcha drinken is niet alleen lekker en rustgevend. Maar geeft je tegelijkertijd het heerlijke gevoel dat je gezond en dus ook bewust bezig bent. 's Morgens op een rustig plekje een warme kom Matcha thee drinken is 'as good as it gets' als manier om je dag goed en helder te beginnen als je het ons vraagt.

Je dag goed beginnen is ontzettend belangrijk. Sommige mensen zijn van nature ochtendoptimisten. Altijd met het beste been uit bed en direct vol energie. Anderen zouden het liefst in bed tot de klok het middaguur paseert.

Maar er moet gewerkt worden. En voor de meesten betekend dat vrijwel elke morgen een stressvol begin van de dag waarin alles moet worden klaargemaakt en voorbereid. Tegen de tijd dat je op je werk aan komt heb je vaak al met meerdere stressoren moeten worstelen van het weer tot het verkeer, tot aan je 'bad hair day' of toch dat verkeerde been waar sommige mensen onbedoeld het bed mee uit blijven stappen. En al die vormen van stress -hoe klein of groot dan ook - neem je vervolgens mee als invloed op het verdere verloop van je dag!

Maar vrees niet. Het is hartstikke goed mogelijk om je dag altijd op de juiste manier te beginnen, ongeacht wat er op je pad komt. Een vroeg Matcha-momentje helpt je daarbij, maar er zijn natuurlijk nog andere manier die je daarmee kunt combineren. Zoals met alles in het leven, is alleen een beetje bewustzijn vereist. En dat bewustzijn gaan we met onderstaande 5 tips voor je vergroten. Probeer elke dag van de week één van deze tips en combineer ze daarna voor nog beter resultaat. Zo begin je jouw dag op jouw eigen voorwaarden en bereid je jezelf zo voor op een fantastische dag!

1. Plan de avond er voor

Ongeorganiseerd je dag beginnen is een no-no. Als je in de ochtend (en zelfs al voor het slapen gaan) weet wat je moet en wilt doen gedurende de hele dag, maakt dat het een stuk rustiger in je hoofd. Als je de avond van te voren een to-do lijst, je ontbijt menu en je kleren allemaal klaarmaakt wordt je veel relaxter wakker met het gevoel dat je controle hebt. 20 minuten de tijd nemen om alles klaar te leggen en op te schrijven scheelt je gedurende de volgende hele dag makkelijk 30 minuten tot een uur aan tijd omdat je veel efficiënter te werk kunt gaan. En dat schept mentale rust. Maak eens een to-do lijstje. Je zal zien dat je er ook nog rustiger door slaapt omdat je alles uit je hoofd hebt gehaald en op papier hebt gezet.

2. Mediteer 15 minuten

Veel mensen zijn bang dat ze van mediteren in de ochtend alleen maar weer in slaap vallen. Als je een goede houding aanneemt waarbij je met rechte rug 'trots' zit, is de kans daarop een stuk minder groot omdat dat je actieve houding je dan wakker houdt. Meditatie in zijn simpelste vorm is niet zweverig. Maar kun je zien als een oefening in concentratie. Alles waar je tijd aan besteed, leer je effectiever doen. Of dat nou autorijden is, of boekhouden, of schaatsen. Hetzelfde geldt voor het verbeteren van je concentratie en focus door te mediteren. Het krachtige er van is dat focus en concentratie onmisbaar zijn voor al het andere waar je in je leven mee bezig bent en in wilt groeien. Door te mediteren vergroot je dus automatisch je bekwaamheid in alles wat je doet. En die 15 minuten per dag heb je er dus ook zo weer uit door al het andere wat je doet effectiever aan te pakken.

Zoals gezegd kun je met concentratie-meditatie heel simpel starten door rechtop te gaan zitten (dat kan op de grond maar mag ook op een stoel, zolang je maar een actieve houding aanneemt), je wekker op 15 minuten te zetten, en vervolgens je concentratie te laten rusten op de beweging van je ademhaling in je buik of neus. Die concentratie zul je ongetwijfeld verliezen. Dat is de bedoeling. Waar je je concentratie en focus (en nogmaals: dus je effectiviteit!) mee verbeterd is door deze steeds weer terug te brengen naar je ademhaling als je er vanaf gedwaald bent.

3. Vervang koffie voor Matcha thee

Koffie is een fantastisch stimulerend middel. Veel mensen komen zonder hun shot cafeïne onmogelijk in hun ritme. Maar er is tegenwoordig eigenlijk geen excuus meer om koffie niet te vervangen voor Matcha. Wat Matcha speciaal maakt is dat het vrijwel evenveel cafeïne bevat als koffie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je opper er door mist. Daarbij wordt Matcha op een speciale manier vervaardigd van groene thee bladeren. Dit maakt dat 1 kop Matcha gelijk staat aan 15 kopjes gewone groene thee!

Matcha thee

4. Wees je bewust van wat je leest

Veel mensen beginnen de dag met het lezen van de krant of het nieuws. Maar wat veel mensen niet doorhebben is hoe negatief het meeste nieuws dat ze tegen komen eigenlijk is. En hoe weinig ze eigenlijk aan al dat negatieve nieuws hebben dat in hun hoofd wordt gegoten. Tim Ferris beschrijft in zijn boek hoe hij besefte dat het écht belangrijke nieuws hem binnen no-time bereikte via anderen die het nieuws hadden gehoord, en dat hij daarmee de rest van zijn tijd en energie kon steken in positieve dingen die wel een merkbaar positieve invloed hadden op zijn dag. In plaats van de krant kun je een boek of blog lezen die je bewust hebt gekozen omdat deze positief, humoristisch of motiverend is. Dit zorgt er voor dat je je dag met een positieve en humoristische mindset begint, en dat houdt je de hele dag energiek.

5. Sport!

Je moet er misschien niet aan denken om je in de ochtend gelijk in het zweet te werken. Helemaal als je geen ochtendpersoon bent. Maar dat is nou juist de reden dat je het toch eens zou moeten overwegen. Een half uurtje goed sporten is een perfecte manier om je hele systeem wakker te schudden. Je krijgt gek genoeg ongelooflijk veel energie van je moe sporten. Vrijwel alle CEO van grote bedrijven en andere 'high performers' zweren erbij.

Daarnaast maakt je met sporten endorfines aan. Endorfines is het natuurlijk relax hormoon van je lichaam. Waardoor je gedurende de hele dag een stuk kalmer en relaxter bent. Een ochtend workout heeft ook nog een grote invloed op je metabolisme. Je verbrand niet alleen calorieën tijdens het sporten. Maar je verbrand ook méér calorieën dan je normaal zou doen omdat je je lichaam door te sporten in de verbrandingsmodus hebt gezet. Win-Win dus!

Leef Bewust

Het goed beginnen van je dag is ontzettend belangrijk. Je legt daarmee het fundament voor de rest van je dag. We hopen dat je bovenstaande tips goed kunt gebruiken om van elke dag en bijzondere te maken. Bewust zijn is daarbij het toverwoord!

How To - Thee zetten: Zo bereidt je elke thee op zijn best en lekkerst!

1, 2, 3 super muesli met Hey Matcha

Wij zijn echte theeliefhebbers.

Matcha is onze favoriet, maar andere theesoorten drinken we natuurlijk ook erg graag!

We begrijpen dat jij dat waarschijnlijk ook doet. De kans is echter heel groot dat je jouw thee verkeert zet! En we willen je daar een handje bij helpen zodat je vanaf nu altijd optimaal kan genieten van elke thee die je drinkt, of dat nu Matcha of een andere theesoort is.

We hebben hier speciaal een handige thee tabel / infographic voor gemaakt die je bij het zetten van heel veel theesoorten kunt gebruiken. Sla hem op, print hem uit, en geniet optimaal van elke kop thee zouden wij zeggen. En vergeet dit artikel uiteraard niet te delen op facebook en met je vrienden die deze bereidingskaart ook goed kunnen gebruiken!

Een Wereld van Thee

Thee zetten is in principe heel makkelijk. Maar het gebruiken van bijvoorbeeld de juiste watertemperatuur heeft een behoorlijke effect op smaak. Lang niet alle theeën kun je met kokend water goed bereiden bijvoorbeeld!

Door daarnaast te zorgen voor een optimale trektijd van de thee kun je de smaak zelfs nog aangenamer maken.

Er is zelfs een studie gedaan waaruit bleek dat 80% van de mensen hun thee niet lang genoeg liet trekken, of er juist te lang niet zitten. Jammer voor de smaak!

Er zijn meer dan 3000 thee varianten op aarde. Maar verreweg de meeste theesoorten vallen in een van onderstaande 6 categorieën thee.

Hieronder vind je onze thee tabel, klaar voor gebruik (en om te delen natuurlijk!) Klik op de link onder de tabel voor een grotere versie.

Hoewel de tabel zich in principe vanzelf wijst, beschrijven we onder de tabel voor de duidelijkheid nog alle theesoorten kort, en hebben we het nog even over het creëren van de perfecte temperatuur water: heel makkelijk, maar je moet het even doorhebben.

1, 2, 3 super muesli met Hey Matcha

Je kunt een grotere versie van deze handige theekaart hier downloaden

De Theeën

Zwarte thee: wordt gemaakt door de theebladeren volledig te laten oxideren, met een diepe en sterke smaak als resultaat. Voorbeelden van zwarte thee zijn de Darjeeling en Assam uit India en de Yunnan en Keemun uit China. Een misschien iets bekendere variant is de Ceylon thee uit Sri Lanka en natuurlijk niet te vergeten Earl Grey.

Smaak tinten: Rijk, vol, en meestal krachtig.

Oolong thee: is een traditionele Chinese theesoort die door zijn mate van oxidatie ergens tussen zwarte en groene thee in zit. Oolong-thee ondergaat een aantal bijzondere processen die het zijn aroma en smaak geven. De theebladeren worden bijvoorbeeld verwelkt en de bladeren worden 'gekneusd' en gebroken om de oxidatie tegemoet te komen.

Smaak tinten: Bloemig aroma met een zachte nasmaak.

Groene thee: ondergaat een minimale fermentering tijdens het productieproces en ondergaat niet tot nauwelijks oxidatie.

Smaak tinten: Licht gebrand en grasachtig.

Gele thee: is een zeldzamere en vaak duurdere variant van groene thee. Hoe deze thee gemaakt wordt kan variëren en is voor sommige varianten zelfs een goed bewaard geheim, maar de meeste gele theesoorten worden gemaakt door gedroogde groene theebladeren te bedekken met matten waardoor ze in kleine mate oxideren.

Witte thee: De lichtste variant; gecreëerd door de jongste en verste theeblaadjes te plukken en direct te drogen. Waardoor er geen tijd is voor de blaadjes om te oxideren.

Smaak tinten: Zoet en geurig.

Matcha thee: Matcha komt van de Japanse woorden 'Ma' en 'Tcha', wat vrijelijk vertaald vermalen thee betekend. Matcha wordt gemaakt door de Gyokuro thee plant speciaal te laten groeien in de schaduw waardoor de pant extra stoffen produceert. En vervolgens (afhankelijk van de kwaliteit) speciaal geselecteerde blaadjes van elke plant te vermalen tot een fijn poeder welke je volledig drinkt. Je drinkt dus als het ware 'het hele blad' met alle kracht en voordelen van Matcha tot gevolg. Op deze pagina kun je hier meer over lezen. Naast het drinken in thee is Matcha ook vrijwel uniek in het feit dat het fantastisch te gebruiken is in recepten. Van groene thee ijs tot in afvalshakes.

De Perfecte Water Temperatuur

Hier gaat het bij het zetten van thee het meeste fout.

In Nederland zijn voorheen vooral bekend geweest met zwarte thee; Earl Grey en Ceylon bijvoorbeeld, maar ook veel vruchten theeën. Deze thee komt het beste tot zijn recht door deze te laten trekken in water dat net van de kook af is. Hierdoor is het voor veel mensen bijna automatisme geworden om hun thee te laten trekken water dat net van de kook af is. Terwijl vrijwel alle theesoorten behalve de zwarte, hier alleen maar slechter op worden!

De laatste jaren zijn andere theesoorten zoals hier boven beschreven - groene thee en witte thee bijvoorbeeld - veel populairder geworden en volop te koop in supermarkten. Deze theesoorten hebben echter allemaal een lagere temperatuur aan water nodig om te worden bereid en hun smaak goed naar voren te laten komen. Met kokend water mis je vaak veel smaakdimensies bij deze thee, en sommigen worden er ronduit door verpest.

Maar hoe krijg je dan water van bijvoorbeeld precies 75 graden voor het zetten van de perfecte groene thee? Je koker gaat immers gelijk naar 100!

Het antwoord is simpel: Kook water en voeg vervolgens in een bepaalde verhouding kraanwater (in de koker) toe om verschillende temperaturen te krijgen. De verhoudingen heeft ons team van wiskundigen voor je berekend en staat heel makkelijk aangegeven op de theekaart.

Wil je bijvoorbeeld water van 75 graden verkrijgen? Dan vul je de waterkoker met 100 ml water en brengt deze eerst aan de kook. Vervolgens schenk je hier nog 300ml water bij, et voila! Je hebt water van 75 graden. Het is voor de smaak van je thee zeker de moeite waard!

Als laatste gaat het hier natuurlijk om de verhoudingen. Dus je kunt van 100ml om 300ml natuurlijk ook 200ml om 600ml maken; het dubbele. Of je kunt 1 kopje kokend water met 3 kopjes kraanwater mengen. Net wat je zelf het makkelijkst vind!

Als je het liefst groene thee drinkt bijvoorbeeld zit de juiste verhouding al snel in je hoofd en maak je in vervolg in een handomdraai de perfecte temperatuur, en dus de perfecte kop thee!

 

4 feiten over Matcha thee die je moet weten!

Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha thee is in de Verenigde Staten en Australië steeds groter aan het worden en wordt door fans al omgedoopt tot de koffie 2.0.

Matcha heeft een bijzonder verhaal, bijzondere eigenschappen en toepassingen.

Hoewel wij in Nederland altijd een klein beetje achterlopen bij deze zwaargewichten, beginnen we ook hier de kracht van Matcha thee steeds meer te beseffen: Op steeds meer menukaarten in cafeetjes is Matcha te vinden als thee of latte, en Instagram wordt steeds verder gevuld met foto's van groene smoothies, groene koppen thee en zelfs groene pannenkoeken.

Matcha is een erg bijzonder product en hier lees je 4 feiten over Matcha die je waarschijnlijk nog niet wist!

 

1 Matcha thee is eeuwen oud!

Als je Matcha nog niet zo lang kent, hoor je waarschijnlijk bij een kleine meerderheid. Maar hoewel hier in Nederland (en zelfs in de VS en Australië) Matcha relatief nieuw is, neemt de bekendheid zoals gezegd snel toe, voornamelijk onder groepen die veel met voeding en smaak bezig zijn.

In Japan is Matcha daarentegen alles behalve nieuw. Matcha is daar al eeuwen zelfs bijzonder sterk verweven in de cultuur. In de vorm van tradities, gebruiken, en ontzettend veel heerlijke en bijzondere recepten.

De boeddhistische Monnik Eisai Myoan bracht Matcha voor het eerst naar Japan rond 1180 (dat maakt Matcha al minstens 800 jaar oud!) nadat hij het unieke thee poeder ontdekte op één van zijn reizen door China.

Matcha thee werd door Zen tempels in Japan erg snel omarmd en door monniken vaak gedronken om zijn bijzondere eigenschap om je kalm, alert en gefocust te houden. Wat voor de monniken erg waardevol was bij hun lange meditaties.

Het gebruik van Matcha groeide in Japan sindsdien erg snel, en had uiteindelijk zelfs invloed op tradities en gebruiken, waar het in een synthese met Zen boeddhisme in de 16e eeuw werd gebruikt bij het ontwikkelen van de nu bekende Japanse thee ceremonie door Sen No Rikyu. Die uiteindelijke uitgroeide tot een sterk verweven traditie en manier van leven in alle lagen van de Japanse bevolking. Het besef van schoonheid van simpele dingen en leven in het hier en nu staat hierbij centraal, en wordt hiermee uitgediept.

Tegenwoordig is de productie van Matcha in Japan tot in de perfectie verbeterd en wordt Matcha hiermee ook internationaal steeds bekender. Onder meer dankzij zijn erg veelzijdige toepassingen en vele voordelen is het geen toeval dat Matcha naar de top van de superfoods aan het klimmen is.

2015 en 2016 lijken de jaren van Matcha te gaan worden!

 

2 De ene Matcha is de andere niet…

Een van de grootste bronnen van verwarring, vooral bij beginners, is dat alle types Matcha nagenoeg gelijk lijken aan elkaar. Tot je ze proeft. Dan blijkt het tegenovergestelde waar te zijn: de verschillen zijn enorm! Vergelijk het met het verschillen tussen een goede espresso en een goedkope oploskoffie. Of een slechte en goede wijn. Die twee wil je niet met elkaar verwarren.

Matcha is bij veel mensen nu nog vooral bekend door bijvoorbeeld de Matcha Latte’s bij de Starbucks en Bagels & Beans; een zoete en sterk verwerkte drank die zeker erg lekker smaakt, maar de echte Matcha beleving eigenlijk geen eer aan doet.

Als je Matcha voor het eerst drinkt is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten zodat je niet teleurgesteld wordt door een wrange, bittere en simpelweg onplezierige smaak. Veel mensen die dit overkomt knappen vervolgens volledig op Matcha af en missen vervolgens alle prachtige gebruiken en voordelen die Matcha te bieden heeft.

Bij ons ging het Matcha lampje ook pas branden toen we in Azië Matcha proefte van hoge kwaliteit. Het leek wel een heel ander product in vergelijking met de goedkopere varianten. En niet lang daarna konden we niet meer zonder.

Er zijn dus een aantal dingen waar je vooral op kunt letten zodat je zeker weet dat je (eerste) Matcha ervaring een goede zal zijn. Daar kun je op onze "herken-de-beste-matcha"-pagina meer over lezen.

 

3 Je gooit niets meer weg

Normale groene thee (in zakjes) laat je een paar minuten trekken in water en gooi je daarna weg. Hierdoor krijg je niet alleen veel minder smaak maar ook minder voedingselementen binnen. Gemiddeld maar 10%.

Voor het maken van Matcha thee worden de geselecteerde theebladeren in hun geheel vermalen in authentieke granieten molens. Deze authentieke molens vermalen de theebladeren tot Matcha, met een gemiddelde dikte van maar 5 micrometer. Dat is even fijn als bijvoorbeeld talkpoeder. Om dit voor elkaar te krijgen kan een molen waarin hoge kwaliteit Matcha geproduceerd wordt maar 30 gram Matcha per uur produceren! Het is een lang proces met veel stappen.

Door dit proces kan vervolgens wél 100% van het theeblad geconsumeerd worden. Waardoor een kop Matcha gelijk staat aan wel 15 kopjes gewone groene thee.

4 Wauw je vrienden en familie

Het mooie aan Matcha thee poeder is dat het niet alleen een thee is. Het wordt ook steeds populairder bij gebruik in de keuken als toevoeging bij veel verschillende en veelzijdige recepten voor een interessante kleurtoevoeging en bijzondere smaak. Op een feestje aankomen met een knalgroen gerecht dat ook nog is heerlijk en bijzonder smaakt zorgt gegarandeerd voor en kleine hype! En met zijn veelzijdige gebruik in alles van groene thee smoothies tot bananen-Matcha-pannenkoeken is er werkelijk voor ieder wat wils.

We hebben laatst zelf in een creatieve opwelling bij het toasten geprobeerd of we onze Prosecco wat interessanter konden maken met een schepje Matcha. En geloof het of niet, zelfs dat smaakte verassend leuk!