Hey Matcha Blog

RSS

Matcha gekte: Het verrassende geheim van langdurige energie en stressverlichting

Een vrouw die matcha drinkt tijdens het werk

Matcha thee is een traditionele Japanse groene thee die al eeuwenlang wordt gedronken. Het wordt gemaakt door hele groene theebladeren tot een fijn poeder te malen en het poeder dan met heet water te kloppen om een schuimige, smaakvolle drank te creëren. Een van de unieke dingen van matcha is dat, wanneer het wordt geconsumeerd, de drinker het hele theeblad binnenkrijgt in plaats van alleen bladeren in water te laten trekken, wat een hogere dosis antioxidanten, aminozuren en catechines oplevert.

Onlangs is matcha thee kopen populair geworden in high-stress levensstijlen, als een manier om energieniveaus en focus te verhogen terwijl de algehele gezondheid en welzijn worden ondersteund. Dit komt doordat matcha een unieke combinatie van cafeïne en L-theanine bevat, wat zorgt voor een langdurige energieboost zonder de nerveuze bijwerkingen die gepaard gaan met andere cafeïne houdende dranken. Bovendien is matcha rijk aan antioxidanten en wordt het verondersteld ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, waardoor het een ideale drank is voor mensen die constant onderweg zijn en voor hun gezondheid willen zorgen.

De wetenschap achter de energieboost van matcha

De wetenschap achter de energieboost van matcha is geworteld in de unieke combinatie van cafeïne en L-theanine. Cafeïne is een natuurlijke stimulerende stof die bekend staat om de energie- en concentratieniveaus te verhogen, terwijl L-theanine een aminozuur is dat bekend staat om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Wanneer ze samen worden geconsumeerd, werken deze stoffen samen om een ​​geleidelijke energie boost te bieden zonder de trillende bijwerkingen die geassocieerd zijn met andere caffeïne houdende dranken en koffie.

Studies hebben aangetoond dat matcha de energieniveaus en de concentratie kan verhogen. Een studie vond dat deelnemers die matcha consumeerden significant hogere niveaus van waakzaamheid en aandacht hadden in vergelijking met deelnemers die een placebo namen. Een andere studie vond dat deelnemers die matcha consumeerden beter presteerden op een test van volgehouden aandacht dan degenen die een placebo namen. Dit suggereert dat de unieke combinatie van cafeïne en L-theanine in matcha de cognitieve prestaties kan verbeteren en de energieniveaus kan verhogen.

Matcha en stressbeheersing

Matcha is ook bekend om zijn vermogen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. De L-theanine in matcha wordt beschouwd als verantwoordelijk voor zijn stress verlagende effecten. L-theanine is aangetoond om de productie van alpha hersen-golfen te verhogen, die geassocieerd zijn met een ontspannen, maar waakzame geestesgesteldheid. Dit kan helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen en een gevoel van kalmte en welzijn te bevorderen.

Bovendien hebben de hoge niveaus van antioxidanten in matcha ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de fysieke effecten van stress op het lichaam te verminderen. Studies hebben aangetoond dat matcha de cortisol spiegels kan verlagen, wat een hormoon is dat wordt vrijgegeven als reactie op stress. Het verlagen van cortisol spiegels kan helpen om gevoelens van stress en angst te verminderen, evenals de algehele fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Met zijn vermogen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, kan matcha een ideale drank zijn voor mensen die continu onderweg zijn en een stressvolle levensstijl hebben.

Matcha inpassen in een hoogstressvolle levensstijl

Matcha inpassen in een hoogstressvolle levensstijl kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om stress te beheren en energie-niveaus te verhogen. Een manier om dit te doen is door 's ochtends een kop matcha-thee te drinken als vervanging voor koffie of andere caffeine houdende dranken. Dit kan een geleidelijke energie boost bieden zonder de schokkerige bijwerkingen die geassocieerd zijn met andere caffeine houdende dranken zoals koffie, dankzij de eerdergenoemde aanwezigheid van L-theanine in matcha.

Een andere manier om matcha in een hoogstressvolle levensstijl in te passen is door het te integreren in een dagelijkse routine van mindfulness-activiteiten, zoals meditatie of yoga. Matcha drinken voor of tijdens deze activiteiten kan helpen bij het verbeteren van concentratie en ontspanning en een gevoel van rust en welzijn bevorderen. Bovendien kan matcha in keuken- en bak recepten worden opgenomen, waardoor er een extra voedings- en stress verminderende voordelen aan maaltijden kunnen worden toegevoegd. Matcha is een veelzijdig ingredient dat gemakkelijk in verschillende voedingsmiddelen en dranken kan worden geïntegreerd, waardoor het een eenvoudige en handige manier is om stress te beheren en de algehele gezondheid te verbeteren.

Of je nu op zoek bent naar een manier om 's ochtends je energie-niveaus te verhogen, gevoelens van angst te verminderen of gewoon uw algehele fysieke en mentale welzijn te verbeteren, matcha is een natuurlijke en handige oplossing. Matcha in een dagelijkse routine inpassen kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om de algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Met zijn unieke combinatie van gezondheidsvoordelen is matcha een ideale drank voor iedereen die op zoek is naar manieren om de gezondheid te verbeteren.

Het Matcha thee Mysterie: Ontdek de culturele wortels van matcha en wat deze thee in Japan betekend

Schilderij van Japanese thee ceremonie

Matcha, een fijn gemalen poeder gemaakt van groene thee bladeren, heeft een lange en rijke geschiedenis in Japan. Het is niet alleen een geliefde drank, maar ook een cultureel symbool dat een significante rol heeft gespeeld in de Japanse geschiedenis, samenleving en cultuur. Van spirituele praktijken tot politiek, matcha is op vele verschillende manieren gebruikt en blijft een geliefd onderdeel van de Japanse cultuur.

De geschiedenis van matcha in Japan kan worden teruggevoerd tot de 12e eeuw, toen Zen-boeddhisme vanuit China naar Japan werd geïntroduceerd. Monniken dronken matcha om hen alert te houden tijdens lange meditatiesessies en de theeceremonie werd ook gebruikt om een gevoel van bewustzijn en rust te cultiveren, en werd beschouwd als een spirituele praktijk.

Een van de meest significante culturele associaties met matcha is de traditionele Japanse theeceremonie, bekend als chanoyu of sado. Deze rituele activiteit omvat de voorbereiding en het serveren van matcha thee op een formele en zeer stijlvolle manier. De theeceremonie is een symbool van vrede, respect en harmonie en wordt beschouwd als een kunstvorm in Japan. De theeceremonie heeft een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de Japanse cultuur en blijft een belangrijk onderdeel van de Japanse samenleving vandaag de dag.

In deze blogpost nemen we een nadere blik op de culturele betekenis van matcha in Japan. We verkennen de traditionele Japanse theeceremonie, de verbinding tussen matcha en Zen-boeddhisme, de rol van matcha in politiek en samenleving en hoe matcha in het hedendaagse Japan wordt genoten en gebruikt.

De Traditionele Japanse Theeceremonie

De traditionele Japanse theeceremonie, ook bekend als chanoyu of sado, is een ritueel dat de voorbereiding en het serveren van matcha thee in een formele en zeer gestileerde manier omvat. De theeceremonie is een symbool van vrede, respect en harmonie en wordt beschouwd als een kunstvorm in Japan. De theeceremonie speelde en blijft een centrale rol spelen in de ontwikkeling van de Japanse cultuur en maatschappij.

De theeceremonie wordt meestal uitgevoerd in een kleine, intieme setting, meestal in een theezaal of een tatami-mat kamer. De gastheer, of de persoon die de ceremonie uitvoert, is verantwoordelijk voor het voorbereiden en serveren van de matcha thee aan de gasten. Gasten zitten meestal op een specifieke volgorde, met de meest geëerde gast het verst van de ingang verwijderd.

De theeceremonie is een zeer gechoreografeerd ritueel, met elke beweging en gebaar een specifieke betekenis hebbend. Bijvoorbeeld, de gastheer zal buigen voordat hij de theezaal binnengaat, en gasten buigen bij het binnengaan en verlaten van de kamer. De gastheer zal ook specifieke gereedschappen, zoals een chasen (bamboe garde), chawan (theebol) en chashaku (theelepel), gebruiken om de matcha tee voor te bereiden.

Het is ook een manier om waardering uit te drukken voor de schoonheid van de natuur en de eenvoudige dingen in het leven. De theeceremonie is een reminder om de tijd te nemen om te vertragen en het heden te waarderen.

De theeceremonie speelt ook een rol in de Japanse samenleving als een manier om relaties op te bouwen en sociale verbindingen te vestigen. Het wordt beschouwd als een eer om uitgenodigd te worden voor een theeceremonie en is een manier om respect en waardering voor anderen te tonen. Wanneer je zelf besluit om een thee ceremonie bij te wonen, dan kun je hier ook matcha thee kopen.

Matcha en Zen-boeddhisme

Zen-boeddhisme werd in de twaalfde eeuw geïntroduceerd in Japan vanuit China en bracht het drinken van matcha-thee mee. Monniken dronken matcha om alert te blijven tijdens lange meditatiesessies en de theeceremonie werd ook gebruikt om een gevoel van mindfulness en rust te cultiveren. Matcha en Zen-boeddhisme zijn nauw verweven en blijven dat vandaag de dag nog steeds.

Het Zen-boeddhistische concept van "mushin" of "geen geest" is nauw verbonden met de matcha theeceremonie. De matcha theeceremonie is een ritueel dat bewust en met intentionie uitgevoerd wordt. Het is een manier om de geest te kalmeren en zich te concentreren op het huidige moment. De theeceremonie is een vorm van meditatie en wordt gebruikt om een gevoel van mindfulness, rust en innerlijke vrede te cultiveren. Het proces van het bereiden en drinken van matcha thee is een herinnering om te leven in het huidige moment en los te laten van afleidingen.

Zen-boeddhisme benadrukt ook eenvoud en natuurlijkheid, en dit wordt weerspiegeld in de thee ceremonie. De theekamer is meestal eenvoudig en sober gedecoreerd en de theegereedschappen zijn simpel en onversierd. De thee ceremonie is een herinnering om los te laten van materiële bezittingen en te concentreren op de eenvoudige dingen in het leven. Het is een manier om de schoonheid van de natuur en de eenvoudige dingen in het leven te waarderen. De matcha theeceremonie is een herinnering om de tijd te nemen om te vertragen en het huidige moment te waarderen.

Conclusie: Matcha en Zen-boeddhisme hebben een lange en nauw verweven geschiedenis in Japan. De matcha theeceremonie werd gebruikt om een gevoel van mindfulness en rust te cultiveren en blijft dit vandaag de dag nog steeds doen. Het Zen-boeddhistische concept van "mushin" of "geen geest" en eenvoud en natuurlijkheid zijn nauw verbonden met de theeceremonie. De theeceremonie is een herinnering om te leven in het huidige moment en afleidingen los te laten, om de schoonheid van de natuur en de eenvoudige dingen in het leven te waarderen. Het is een manier om een gevoel van mindfulness, rust en innerlijke vrede te cultiveren.

Matcha in politiek en samenleving

Matcha-thee speelde ook een belangrijke rol in de politiek en samenleving van Japan. De theeceremonie werd gebruikt als een manier voor politieke leiders om hun culturele verfijning te tonen en buitenlandse vertegenwoordigers te onthalen. De theeceremonie was ook een manier voor politieke leiders om relaties op te bouwen en deals te sluiten. Het was een manier om respect te tonen en vertrouwen op te bouwen.

In recente jaren is matcha wereldwijd enorm populair geworden, aangezien mensen op zoek zijn naar bewustzijn en welzijn in hun leven. Matcha-thee wordt geconsumeerd als een gezonde vervanging voor koffie en andere caffeïne-houdende dranken. Het wordt ook gebruikt als ingredient in diverse voedings- en drankproducten. De populariteit van matcha thee is een weerspiegeling van het groeiende belangstelling voor traditionele Japans culture en de voordelen van bewustzijn en welzijn.

Matcha van vandaag

Matcha thee is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. De theeceremonie wordt nog steeds beoefend en wordt beschouwd als een belangrijke culturele traditie. Veel Japanse mensen leren de theeceremonie op school en het wordt ook geleerd in culturele centra en theehouses. De theeceremonie wordt ook uitgevoerd tijdens speciale gelegenheden, zoals bruiloften en andere ceremonieën.

In recente jaren is matcha wereldwijd steeds populairder geworden, omdat mensen op zoek zijn naar manieren om bewustzijn en wellness in hun leven te integreren. Matcha thee wordt gedronken als een gezonde alternatieve voor koffie en andere cafeïnehoudende dranken, omdat het een unieke klasse van antioxidanten bevat, genaamd catechines, die gunstig zijn voor de gezondheid. Bovendien wordt matcha gebruikt als ingrediënt in verschillende voedings- en drankproducten, zoals smoothies, gebak en zelfs ijs.

De populariteit van matcha thee is een reflectie van het groeiende belangstelling voor de traditionele Japanse cultuur en de voordelen van bewustzijn en wellness waar deze cultuur zich goed voor leent. Overal kun je nu Matcha thee kopen in gezondheidswinkels en matcha webshops online. Met zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen is matcha thee een heerlijke en gezonde aanvulling op het dieet van iedereen.

Hoe je Matcha Thee Poeder in je Dagelijkse Routine Toevoegt voor Optimale Gezondheidsvoordelen

Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Matcha thee. Een traditioneel Japanse groene thee die de laatste jaren steeds populairder wordt vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. In tegenstelling tot gewone groene thee, wordt matcha thee poeder gemaakt door het hele thee blad fijn te malen tot poeder, waardoor het krachtiger en voedzamer blijft. Matcha wordt in Japan al eeuwenlang gedronken, onder meer door Japanse monniken die matcha thee drinken tussen de vele meditaties door, en wordt nu wereldwijd steeds populairder om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

In deze blogpost zetten we op een rijtje hoe je matcha in je dagelijkse routine kunt opnemen om het meeste uit matcha te halen, en uit je dag. Van energie boost tot gewichtsverlies, matcha is een veelzijdige en krachtige toevoeging aan elke dieet. Of je nu een matcha-beginner bent of al langer een fan, deze post geeft je praktische tips en ideeën waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, om matcha in je dagelijkse routine op te nemen. 

De Wetenschap achter Matcha Thee Poeder

Matcha is bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, met name EGCG (epigallocatechine gallaat), wat een catechine is. Volgens studies bevat matcha 137 keer meer EGCG dan gewone groene thee. Deze antioxidanten helpen je lichaam in de bescherming tegen vrije radicalen, die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Ook dragen vrije radicalen bij aan het ontstaan van chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Naast het hoge antioxidantengehalte bevat matcha ook L-theanine, een aminozuur dat ontspanning kan bevorderen en stress kan verminderen.

Een ander voordeel van matcha is de energieboost. De cafeïne in matcha wordt langzaam vrijgegeven dan in koffie, waardoor er een geleidelijke energie boost gedurende de dag ontstaat zonder de crash die je bij koffie vaak hebt. Daarnaast helpt de net genoemde L-theanine in matcha om de effecten van cafeïne te balanceren, waardoor het een effectievere en gezondere alternatief is voor koffie.

Matcha blijkt ook gewichtsverlies voordelen te hebben. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van matcha de stofwisseling kan verhogen, vetverbranding kan verhogen en het gewicht kan verminderen. Het kan ook helpen om de opname van koolhydraten te verminderen.

Als dat nog niet genoeg was, is ook gevonden dat matcha de slechte cholesterol kan verlagen, bloeddruk kan verlagen en bloedstolsels kan voorkomen. Het kan ook potentiële anti-verouderings- en ontstekingsremmende effecten hebben. Het is belangrijk om op te merken dat de meeste van deze voordelen gebaseerd zijn op observatiestudies en er meer onderzoek nodig is om het hele plaatje van de gezondheidsvoordelen van matcha in beeld te krijgen.

Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Matcha thee poeder opnemen in je dagelijkse routine

Met bovengenoemde voordelen zijn er dus genoeg redenen om te overwegen matcha thee kopen een keer te proberen en op te nemen in je dagelijkse routine. Of, als je dat al deed, om te kijken of er misschien effectievere manieren zijn die passen in jouw dag.

Hier zijn een aantal ideeën:

  1. Drink 's ochtends een matcha latte als vervanging voor koffie: Begin de dag met een energie boost en een goede stoot antioxidanten door je ochtend kopje koffie te vervangen door een matcha latte. Je kunt een simpele latte maken door een theelepel matcha poeder te kloppen met heet water (zodat het niet klontert!), en daarna  melk (of je favoriete plantaardige variant) toe te voegen. Zo simpel kan het zijn.

  2. Voeg een schep matchapoeder toe aan smoothies, havermout of muesli: voeg een schep matcha poeder toe aan je ochtend smoothie, havermout of muesli voor een heerlijke boost. Matcha poeder mengt goed met verschillende soorten fruit en groenten, waardoor het een veelzijdige toevoeging is ontzettend veel van dit soort recepten. Afhankelijk van de andere ingrediënten (en als dat je bedoeling is) kun je het zelfs voor elkaar krijgen om de matcha praktisch niet te proeven.

  3. Voeg matcha toe aan bakrecepten: voeg matcha poeder toe aan je favoriete bak recepten zoals koekjes, cakes en brood voor een unieke smaak en voedingsboost. ------linkhier-------

  4. Gebruik matcha als natuurlijke voedselkleurstof: matcha poeder kan als natuurlijke voedselkleurstof gebruikt worden voor verschillende gerechten. Voeg het toe aan frosting, ijs of zelfs hartige gerechten voor een kleur- en smaak boost. Waar dit enorm goed werkt is bijvoorbeeld met kerst. Wanneer je een gerecht rood met groen wilt kleuren. Waarbij je matcha uiteraard kunt gebruiken voor alles dat groen moet zijn. ------linkhier-------

  5. Maak matcha thee als pre-workout drank: Veel mensen drinken een kop koffie voordat ze gaan trainen. Waarbij heel duidelijk een "spike" of piek te voelen is, die niet heel lang duurt. De geleidelijke energie boost van matcha kan nuttig zijn als pre-workout drank. Omdat het de energiepiek uitspreid over een langere periode. Waardoor je er langer baat van hebt bij het sporten, en je daarna niet zo hard crasht. Klop een theelepel matcha poeder met heet water en drink het 30 minuten voor je workout. Of roer de matcha door je pre-workout shake.

  6. Gebruik matcha als supplement voor gewichtsverlies: de potentiële gewichtsverliesvoordelen van matcha maken het een geweldige toevoeging aan een supplementenregime voor gewichtsverlies. Voeg een schep matcha poeder toe aan je proteïne shake of drink het als thee voor de maaltijd om de eetlust te verminderen. Als je daardoor uiteindelijk 10% minder eet, dan krijg je dus ook 10% minder calorieën binnen. Zo simpel kan het zijn.

  7. Drink matcha voor het slapen gaan: LET OP! Deze tip is niet op iedereen van toepassing! De L-theanine in matcha kan ontspanning bevorderen en stress verminderen, waardoor het een ideale drank kan zijn voor het slapen gaan. Sommige mensen reageren hier echter niet goed op, omdat er natuurlijk ook cafeine in matcha zit. Stel jezelf de volgende vraag: Ben jij iemand die een uur voor het slapen gaan nog lekker een kop koffie kan drinken en daarna zonder problemen in slaap valt? Zo ja, dan zou matcha wel eens de perfecte "upgrade" kunnen zijn voor je slaap ritueel. Ben je daarentegen iemand die de hele avond ver bij koffie uit de buurt dient te blijven als je enige hoop wilt hebben om in slaap te vallen? Laat deze tip dan vooral aan je voorbij gaan. Voor hen die deze tip wel willen proberen: Klop een theelepel matcha poeder met heet (maar niet kokend) water en drink het 30 minuten voor het slapen gaan voor een goede nachtrust.

Matcha thee is een krachtige en veelzijdige toevoeging aan elk dieet. Zijn hoge antioxidantengehalte, vermogen om energie te geven, gewichtsverlies te bevorderen, slecht cholesterol te verlagen maken het een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl. Matcha in je dagelijkse routine opnemen kan gemakkelijk en lekker zijn, of het nu in de vorm van een latte, smoothie, shake of gebak is. Als matcha thee kopen een overweging voor je is, dan zijn dit hopelijk genoeg redenen om de knoop door te hakken.

Met zoveel voordelen is het de moeite waard om matcha in je dieet op te nemen en te zien hoe het verschil maakt. Onthoud ook dat je voor de meeste voordelen gebruik maakt van hoogwaardig matcha poeder, bij voorkeur biologisch en 'ceremoniële' kwaliteit. Zorg er ook voor dat je consistent bent in je gebruik van matcha om er het meeste voordeel uit te halen. Probeer matcha en ervaar zelf waarom deze thee de tand des tijds heeft doorstaan.

 

Wat is een Japanse theeceremonie?

Het drinken van Matcha thee wordt in Japan op sommige vlakken nog steeds heel serieus genomen. Hoewel de meeste Japanners Matcha thee in hun dagelijks leven drinken, is Matcha als theesoort ook een kern in de bereiding van de Japanse theeceremonie. Deze ceremonie wordt in Japan ook wel Chanoyu of Chado genoemd. Dit laatste betekend zoveel als de weg, of het pad van de thee.

Deze ceremonie gaat echter net zo veel om het drinken van Matcha als om het gehele process; om de schoonheid van het ritueel, om het zo mindful en bewust mogelijk bereiden van de thee vanuit het hart in een omgeving die daar toe uitnodigt. De gastheer of gastvrouw denkt met elk gebaar en elke beweging aan de beleven van de gasten van de theeceremonie.

Waarom worden Japanse theeceremonies gehouden?

Het doel van een Japanese theeceremonie is veelal het creëren van een relaxte sfeer en manier van communiceren tussen de gastheer/vrouw en de gasten. In diepste zin is het doel een zekere spirituele bevrediging door het drinken van Matcha thee en stille contemplatie of meditatie. Daarom zijn er aan een ceremonie veel rituelen en gewoonten gebonden die niet zijn weg te denken en dit is wat zoals boven vermeld Chado wordt genoemd. Op een voor velen meer benaderbaar niveau dient een Japanse theeceremonie simpelweg als entertainment waarbij gasten worden uitgenodigd voor het drinken van een thee in een fijne en relaxte omgeving die de zintuiglijke waarneming verhoogt dit laatste zouden Japenners eerder Chanoyu noemen, zoals boven vermeld.

Mensen die een Japanse theeceremonie persoonlijk hebben bijgewoond begrijpen al snel dat het serveren van Matcha thee in Japan zowel een kunst als een spirituele discipline is. Ook de bloemschikking, keramiek, kalligrafie zijn enorm belangrijke elementen van de Matcha theeceremonie en niet weg te denken. Verder is het voor de gastheer of vrouw om een speciale maaltijd (Kaiseki) te kunnen koken, en hoe bloemstukken geschikt kunnen worden.

Als je een keer een Japanse theeceremonie zou willen bijwonen dan kan dat onder meer in Amsterdam. Meer informatie is hierover te vinden bij 't Japans Cultureel Centrum.

Wabi-Sabi

Een belangrijk concept bij Japanse theeceremonies is "Wabi-Sabi". Dit betekend zeer vrij vertaal zoveel als: "De waardering van de schoonheid van dingen in al hun simpelheid en natuurlijke vergankelijkheid" en "de vervullende eenzaamheid van de natuur, weg van de beschaving." Anders gezegd bedrukt dit combi-concept van Wabi en Sabi zowel de spirituele kant van ons bestaan wat vaak het beste naar voren komt in stilte, en de materiële kant van ons bestaan met zijn natuurlijke verval en imperfectie. De link naar bijvoorbeeld het Zen-Boeddhisme is voor velen dan ook snel gemaakt en een waardevolle dimensie en invloed op deze ceremonie. Het mooie aan een Japanse theeceremonie is dan ook het sterke contrast tussen zaken als de bloemschikkingen, keramiek en rituelen waar veel aandacht aan is besteed aan de ene kant, en de imperfecties van bijvoorbeeld het kamer interieur en de ruimte zelf. Muren zijn geregeld onbeschilderd, houten pilaren en balken onbehandeld, zoals het er in de natuur ook uit zou zien. Dit contrast geeft een bijzondere dimensie aan het geheel dat moeilijk in woorden te vatten is.

De school of Life heeft een prachtige video over het concept van Wabi-Sabi:

 

Een Japanese theeceremonie klinkt misschien erg ritualistisch en inflexibel, maar dit is zeker niet geheel waar. De bloemschikking en keuze van keramiek door de gastheer/vrouw kan bijvoorbeeld enorm verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld de jaargetijden en wensen en doelen van de gastheer/vrouw. Dit laatste vooral tot uiting komend in de al genoemde kalligrafie, die gebruikt wordt om op een stuk opgehangen perkament deze wensen en doelen voor een specifieke theeceremonie van de gastheer/vrouw wordt tentoongesteld. En zo kan naar gelang de omgeving, de architectuur en verzorging (of juiste bewuste nalatigheid daarvan) van de omgeving een theeceremonie hele andere dimensies aannemen.

Japans theehuis bij Cowra Japanese Garden.

Korte geschiedenis

De eerste mensen die groene thee van China naar Japan brachten waar Zen monniken. Hoewel Japanse groene thee door Chinezen al was geïntroduceerd in Japan rond de 8e eeuw, kwam de verpoederde variant die we Matcha noemen pas rond de 12e eeuw naar Japan. De gewoonte van het houden van sociale bijeenkomsten voor het drinken van thee verspreide zich over Japan rond de 14e eeuw onder de elite. En geleidelijk werd één van de hoofdzaken tijdens deze theeceremonies het waarden van Chinese kunst in een serene atmosfeer en omgeving. Vooral door invloeden van het Zen-Boeddhisme is de theeceremonie uitgegroeid tot hoe het vandaag de dag nog steeds wordt beoefend.

Waarom Moet Matcha Thee Geklopt Worden?

Waarom moet Matcha thee geklopt worden? Geen vreemde vraag. Het is misschien zelfs de meest gestelde vraag die wij krijgen. En het ligt inderdaad niet gelijk voor de hand waarom dit zou moeten.

Toegegeven, het kloppen van Matcha thee moet je even onder de knie krijgen. Het ritme en de klopbeweging hangt af van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, hoe groot je kom is, en welke vorm je kom heeft (hoe steiler de wanden van de kom, hoe moeilijker de Matcha thee er overheen klotst, en dus hoe steviger je kunt kloppen). Het kloppen eenmaal onder de knie hebbende, zul je gelijk nooit meer zonder willen. Voor ons is het bekijken van ons prachtig verkregen schuimkraag zelfs vóór het drinken al een klein genot!

Matcha is niet oplosbaar!

Om te beginnen wil Matcha thee nog wel eens verward worden met (groene) thee poeder. Dit laatste is een oplosbaar fabrieksmatig vervaardigd (synthetisch) poeder met een smaakje dat volledig oplost in water. Zie het als soort limonade in poedervorm met theesmaak. Chemisch!

Onze Hey Matcha (en álle echte Matcha) bestaat uit daadwerkelijke fijngemalen theebladeren van de camellia sinensis thee plant. Deze theebladeren zijn zó fijn gemalen dat ze uiteindelijk verworden tot een zacht poeder dat we kennen als Matcha. Dit is een heel process waar je hier meer over kunt lezen. Maar vooral belangrijk is 1) dat er in dit hele proces geen ander stoffen aan de Matcha worden toegevoegd. Het bestaat dus voor 100% uit natuurlijke theebladeren. En 2) dat Matcha dus niet oplosbaar is in water. Het zijn immers microscopische stukjes echt theeblad, dat langzaam naar de bodem zweeft.

Dit is waar het kloppen van Matcha om de hoek komt kijken.

Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.

De schuimkraag

Door de Matcha te kloppen - en er dus lucht doorheen te slaan - wordt tevens de smaak verhoogd en ontstaat de niet weg te denken schuimlaag.
Deze schuimlaag heeft een paar belangrijke eigenschappen.

Om te beginnen houdt de schuimlaag meer zwevende deeltjes vast zodat deze dus minder snel naar de bodem zweven en de thee egaler te drinken blijft.
Maar minsten net zo belangrijk is dat een goede schuimlaag een enorm effect heeft op de smaak van de Matcha thee. Hoe dat kan? Heb je ooit een biertje gedronken waarvan de schuimkraag is verdwenen? Dat is een stuk minder lekker!

Ook belangrijk om te vermelden: met je Matcha klopper kun je nadat je de Matcha in de kom hebt gedaan maar vóórdat je het water erbij giet het poeder met de klopper zachtjes fijn drukken. Hierdoor verwijder je alle mogelijke korreltjes en bereik je al het bovenstaande veel beter, doordat het poeder minder gaat klonteren als je er water bij gooit.

Bovenstaand proces en beschrijving geldt in principe voornamelijk voor Ceremoniële Matcha; Matcha van hoge kwaliteit die je als thee drinkt. Zoals onze Hey Matcha Premium.

Klik op de video om deze te bekijken.

 

Top 6 Gezonde Food Trends 2018

Gezonde Food Trends 2018

Nu we goed op weg zijn in 2018 is het duidelijk dat er de afgelopen tijd nieuwe food trends zijn ontstaan die niet alleen het internet overnemen maar ook onze magen. Het lijkt alsof Nederland steeds bewuster wordt in wat ze tot zich neemt. Deze trend is al een tijdje bezig en lijkt de komende tijd alleen maar aan snelheid en kracht toe te nemen.

Hier zetten we de voedsel trends voor je op een rijtje die ons bij Hey Matcha de laatste tijd steeds meer op zijn gaan vallen en waarvan we denken dat deze nog veel meer zullen groeien in de nabije toekomst. Maak dus maar vast een plekje voor deze knallers vrij in je koelkast en voorraadkast!

 

1. Alles Matcha!

Hoewel Matcha nu al en paar jaar aan bekendheid en populariteit aan het winnen is, lijkt dit het afgelopen jaar vooral heel hard te gaan en ziet het er naar uit dat Matcha in 2018 alleen maar nog populairder wordt. Natuurlijk zagen we dit bij Hey Matcha al een aantal jaar geleden aankomen en we zijn ontzettend blij dat ons mooie product steeds meer fans krijgt!

We komen Matcha tegenwoordig vrijwel overal tegen. Niet alleen meer in de thee kom. Maar ook in cakes, smoothies en zelfs alcoholische dranken.

Matcha is de belichaming van de trend die we zien dat veel mensen steeds gezonder en bewuster gaan eten, maar zich tegelijkertijd ook willen verdiepen in producten en smaken die ons in het westen niet direct bekend zijn.

Hey Matche Thee

Je hoort bijvoorbeeld keer op keer over de ongelooflijke hoeveelheid antioxidanten in dit pure groene theeproduct.

Voor de nodige Matcha inspiratie vindt je hieronder een aantal links naar verschillende recepten van onzelf maar ook van andere Matcha liefhebbers online.

 

2. 'Ouderweste' Granen.

Het steeds meer eten van ouderwetse granen is een logische stap wanneer je gezondheid, duurzaamheid en simpelheid als gezonde eter in de focus hebt. Gerafineerde witte granen zijn wat ons betreft helemaal uit. Dit is de tijd van quinoa, amaranth, rogge, gerst, spelt… je snapt waar we heen willen.

Deze 'ouderwetse' maar zeer trendy granen vormen voor steeds meer mensen deel van hun dagelijkse voedsel basis. Logisch gezien de hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en proteïne je in deze granen vindt.

Quinoa

Daar komt nog bij dat veel van deze granen zoals amaranth en quinoa gluten-vrij zijn, waarmee ze dus ook een perfecte keuze zijn wanneer je op je gewicht wil letten, maar ook om je bloedsuiker onder controle te houden en om te verwerken in bijvoorbeeld je vegetarische en zelfs veganistische dieet.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 

3. Peulvruchten.

Peulvruchten zijn in 2016 flink in het zonnetje gezet door de Verenigde Naties (ja je leest het goed). En gelukkig zijn peulvruchten sindsdien flink aan populariteit aan het winnen.

Linzen, bonen en kikkererwten zijn verschillende voorbeelden van peulvruchten. Deze peulvruchten zijn niet alleen erg voordelig qua voedingsstoffen maar ook erg mileuvriendelijk door de wijze waarop deze in de grond worden verbouwd.

Met een hoog eiwitgehalte zijn peulvruchten ideaal voor vegan en vegetarische diëten. Ze hebben een laag vet gehalte en zitten daarnaast boordevol vezels en zijn volgepropt met mineralen.

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer kant en klare producten te vinden die peulvruchten als basis gebruiken. Denk hierbij aan humus, falafels en linzen curries. Die je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kan kopen. Ook hier zien we weer de verschuiving naar internationaal eten, vooral van buiten de grenzen van Europa. En dat vinden wij bij Hey Matcha he-le-maal niet erg.

Verschillende Linzen

Kijk ook eens naar rode bonen, zware bonen, sojabonen en adzuki bonen. Peulvruchten uit Azië die daar volop en met groot succes al tijden lang worden verwerkt in soepen, salades en zelfs toetjes! Ook vinden wij peulvruchten vaak terug in Matcha gerechten zoals in de Matcha red bean vanilla cake, Matcha adzuki cupcakes en de Matcha tofu cheesecake! Een geweldig combinatiekans dus!

 

4. Groente Noodles

Groente Noodles

Groente die gebruikt wordt als pasta noodles? Pasta noodles gemaakt van groente? Of liever paste in de vorm van groente? Het klinkt misschien gek, maar het blijkt verrukkelijk te smaken! En wanneer we vertellen dat je jouw fabrieksverwerkte witte pasta noodles gerust een keer kan vervangen door groentenoodles, lijkt het ons overbodig om het dan over de gezondheidsvoordelen daarvan te hebben!

Hoe werkt het? Je laat de pasta of noodles in de voorraad kast liggen, en je gebruikt daarvoor in de plaats verschillende groenten waar je lange (pasta-achtige) slierten van kunt maken. Denk hierbij aan wortels of courgette! Met een Julienne peller of een spiraalsnijder tover je deze in een handomdraai om tot pasta vervanger in je favoriete nu-niet-meer-pasta-gerecht en verminder direct je calorie inname, complexe koolhydraten en gluten dat je tot je neemt.

Mix je nieuwe groente noodles in de salade, maak je eigen groente noodle soep of mix met je favoriete paste-pesto saus. Bekijk bijvoorbeeld dit Zoodles recept!

 

5. Zeewier

Zeewier Gerecht

Gezondheidsjunkies kunnen al niet meer zonder; zeewier in allerlei soorten en maten. Deze zeegroentje wordt alom geloofd om zijn voedingswaarde, duurzaamheidsprofiel en zijn heerlijke en voor westere tongen nog vrij onbekende umami smaak (net als onze Hey Matcha!).

Bomvol mineralen zoals ijzer, vitamine C en B. Zeewier is een perfecte vervanger voor verwerkt zout voedsel. Ook lijkt zeewier een zeer goede invloed te hebben op een mooie en gezonde huid, haar en nagels. Zeewier zien we dan ook steeds vaker verwerkt in bijvoorbeeld gezichtsmaskers.

 

6. Krekelbloem.

Niet schrikken, maar krekelbloem is precies wat je denkt dat het is. Bloem gemaakt van fijngemalen krekels. Maak je geen zorgen, je herkent ze er niet in terug hoor!

Waarom krekelbloem? Wij voorspellen dat krekelbloem vooral de komende jaren steeds populairder zal worden omdat naast goedkoop te zijn, ook een enorm duurzaam en voedingsrijk product is. Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten wat logisch is als je bedenkt dat het wordt vervaardigd uit daadwerkelijke krekels. Daarnaast is het laag in koolhydraat gehalte (in tegenstelling tot gewoon tarwebloem), waardoor dit ook een perfecte toevoeging is wanneer je spiermassa wilt opbouwen of wanneer je een paleodieet volgt.

Krekel

Krekels zijn verder ook erg goedkoop en goed voor het milieu. Ze vereisen veel minder land en water om te laten groeien, oogsten en verwerken dan vergelijkbare producten. Ook stoten ze geen methaan en andere broeikasgassen uit zoals onze koeien. Ook hoeven ze niet te worden bespoten met pesticiden en zijn daarmee dus op toxische gebied volkomen veilig om te eten. Hier vindt je meer informatie.

 

Wat vindt jij van deze nieuwe trends?