Hey Matcha Blog

RSS

Wat is een Japanse theeceremonie?

Het drinken van Matcha thee wordt in Japan op sommige vlakken nog steeds heel serieus genomen. Hoewel de meeste Japanners Matcha thee in hun dagelijks leven drinken, is Matcha als theesoort ook een kern in de bereiding van de Japanse theeceremonie. Deze ceremonie wordt in Japan ook wel Chanoyu of Chado genoemd. Dit laatste betekend zoveel als de weg, of het pad van de thee.

Deze ceremonie gaat echter net zo veel om het drinken van Matcha als om het gehele process; om de schoonheid van het ritueel, om het zo mindful en bewust mogelijk bereiden van de thee vanuit het hart in een omgeving die daar toe uitnodigt. De gastheer of gastvrouw denkt met elk gebaar en elke beweging aan de beleven van de gasten van de theeceremonie.

Waarom worden Japanse theeceremonies gehouden?

Het doel van een Japanese theeceremonie is veelal het creëren van een relaxte sfeer en manier van communiceren tussen de gastheer/vrouw en de gasten. In diepste zin is het doel een zekere spirituele bevrediging door het drinken van Matcha thee en stille contemplatie of meditatie. Daarom zijn er aan een ceremonie veel rituelen en gewoonten gebonden die niet zijn weg te denken en dit is wat zoals boven vermeld Chado wordt genoemd. Op een voor velen meer benaderbaar niveau dient een Japanse theeceremonie simpelweg als entertainment waarbij gasten worden uitgenodigd voor het drinken van een thee in een fijne en relaxte omgeving die de zintuiglijke waarneming verhoogt dit laatste zouden Japenners eerder Chanoyu noemen, zoals boven vermeld.

Mensen die een Japanse theeceremonie persoonlijk hebben bijgewoond begrijpen al snel dat het serveren van Matcha thee in Japan zowel een kunst als een spirituele discipline is. Ook de bloemschikking, keramiek, kalligrafie zijn enorm belangrijke elementen van de Matcha theeceremonie en niet weg te denken. Verder is het voor de gastheer of vrouw om een speciale maaltijd (Kaiseki) te kunnen koken, en hoe bloemstukken geschikt kunnen worden.

Als je een keer een Japanse theeceremonie zou willen bijwonen dan kan dat onder meer in Amsterdam. Meer informatie is hierover te vinden bij 't Japans Cultureel Centrum.

Wabi-Sabi

Een belangrijk concept bij Japanse theeceremonies is "Wabi-Sabi". Dit betekend zeer vrij vertaal zoveel als: "De waardering van de schoonheid van dingen in al hun simpelheid en natuurlijke vergankelijkheid" en "de vervullende eenzaamheid van de natuur, weg van de beschaving." Anders gezegd bedrukt dit combi-concept van Wabi en Sabi zowel de spirituele kant van ons bestaan wat vaak het beste naar voren komt in stilte, en de materiële kant van ons bestaan met zijn natuurlijke verval en imperfectie. De link naar bijvoorbeeld het Zen-Boeddhisme is voor velen dan ook snel gemaakt en een waardevolle dimensie en invloed op deze ceremonie. Het mooie aan een Japanse theeceremonie is dan ook het sterke contrast tussen zaken als de bloemschikkingen, keramiek en rituelen waar veel aandacht aan is besteed aan de ene kant, en de imperfecties van bijvoorbeeld het kamer interieur en de ruimte zelf. Muren zijn geregeld onbeschilderd, houten pilaren en balken onbehandeld, zoals het er in de natuur ook uit zou zien. Dit contrast geeft een bijzondere dimensie aan het geheel dat moeilijk in woorden te vatten is.

De school of Life heeft een prachtige video over het concept van Wabi-Sabi:

 

Een Japanese theeceremonie klinkt misschien erg ritualistisch en inflexibel, maar dit is zeker niet geheel waar. De bloemschikking en keuze van keramiek door de gastheer/vrouw kan bijvoorbeeld enorm verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld de jaargetijden en wensen en doelen van de gastheer/vrouw. Dit laatste vooral tot uiting komend in de al genoemde kalligrafie, die gebruikt wordt om op een stuk opgehangen perkament deze wensen en doelen voor een specifieke theeceremonie van de gastheer/vrouw wordt tentoongesteld. En zo kan naar gelang de omgeving, de architectuur en verzorging (of juiste bewuste nalatigheid daarvan) van de omgeving een theeceremonie hele andere dimensies aannemen.

Japans theehuis bij Cowra Japanese Garden.

Korte geschiedenis

De eerste mensen die groene thee van China naar Japan brachten waar Zen monniken. Hoewel Japanse groene thee door Chinezen al was geïntroduceerd in Japan rond de 8e eeuw, kwam de verpoederde variant die we Matcha noemen pas rond de 12e eeuw naar Japan. De gewoonte van het houden van sociale bijeenkomsten voor het drinken van thee verspreide zich over Japan rond de 14e eeuw onder de elite. En geleidelijk werd één van de hoofdzaken tijdens deze theeceremonies het waarden van Chinese kunst in een serene atmosfeer en omgeving. Vooral door invloeden van het Zen-Boeddhisme is de theeceremonie uitgegroeid tot hoe het vandaag de dag nog steeds wordt beoefend.

Waarom Moet Matcha Thee Geklopt Worden?

Waarom moet Matcha thee geklopt worden? Geen vreemde vraag. Het is misschien zelfs de meest gestelde vraag die wij krijgen. En het ligt inderdaad niet gelijk voor de hand waarom dit zou moeten.

Toegegeven, het kloppen van Matcha thee moet je even onder de knie krijgen. Het ritme en de klopbeweging hangt af van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, hoe groot je kom is, en welke vorm je kom heeft (hoe steiler de wanden van de kom, hoe moeilijker de Matcha thee er overheen klotst, en dus hoe steviger je kunt kloppen). Het kloppen eenmaal onder de knie hebbende, zul je gelijk nooit meer zonder willen. Voor ons is het bekijken van ons prachtig verkregen schuimkraag zelfs vóór het drinken al een klein genot!

Matcha is niet oplosbaar!

Om te beginnen wil Matcha thee nog wel eens verward worden met (groene) thee poeder. Dit laatste is een oplosbaar fabrieksmatig vervaardigd (synthetisch) poeder met een smaakje dat volledig oplost in water. Zie het als soort limonade in poedervorm met theesmaak. Chemisch!

Onze Hey Matcha (en álle echte Matcha) bestaat uit daadwerkelijke fijngemalen theebladeren van de camellia sinensis thee plant. Deze theebladeren zijn zó fijn gemalen dat ze uiteindelijk verworden tot een zacht poeder dat we kennen als Matcha. Dit is een heel process waar je hier meer over kunt lezen. Maar vooral belangrijk is 1) dat er in dit hele proces geen ander stoffen aan de Matcha worden toegevoegd. Het bestaat dus voor 100% uit natuurlijke theebladeren. En 2) dat Matcha dus niet oplosbaar is in water. Het zijn immers microscopische stukjes echt theeblad, dat langzaam naar de bodem zweeft.

Dit is waar het kloppen van Matcha om de hoek komt kijken.

Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.

De schuimkraag

Door de Matcha te kloppen - en er dus lucht doorheen te slaan - wordt tevens de smaak verhoogd en ontstaat de niet weg te denken schuimlaag.
Deze schuimlaag heeft een paar belangrijke eigenschappen.

Om te beginnen houdt de schuimlaag meer zwevende deeltjes vast zodat deze dus minder snel naar de bodem zweven en de thee egaler te drinken blijft.
Maar minsten net zo belangrijk is dat een goede schuimlaag een enorm effect heeft op de smaak van de Matcha thee. Hoe dat kan? Heb je ooit een biertje gedronken waarvan de schuimkraag is verdwenen? Dat is een stuk minder lekker!

Ook belangrijk om te vermelden: met je Matcha klopper kun je nadat je de Matcha in de kom hebt gedaan maar vóórdat je het water erbij giet het poeder met de klopper zachtjes fijn drukken. Hierdoor verwijder je alle mogelijke korreltjes en bereik je al het bovenstaande veel beter, doordat het poeder minder gaat klonteren als je er water bij gooit.

Bovenstaand proces en beschrijving geldt in principe voornamelijk voor Ceremoniële Matcha; Matcha van hoge kwaliteit die je als thee drinkt. Zoals onze Hey Matcha Premium.

Klik op de video om deze te bekijken.

 

Top 6 Gezonde Food Trends 2018

Gezonde Food Trends 2018

Nu we goed op weg zijn in 2018 is het duidelijk dat er de afgelopen tijd nieuwe food trends zijn ontstaan die niet alleen het internet overnemen maar ook onze magen. Het lijkt alsof Nederland steeds bewuster wordt in wat ze tot zich neemt. Deze trend is al een tijdje bezig en lijkt de komende tijd alleen maar aan snelheid en kracht toe te nemen.

Hier zetten we de voedsel trends voor je op een rijtje die ons bij Hey Matcha de laatste tijd steeds meer op zijn gaan vallen en waarvan we denken dat deze nog veel meer zullen groeien in de nabije toekomst. Maak dus maar vast een plekje voor deze knallers vrij in je koelkast en voorraadkast!

 

1. Alles Matcha!

Hoewel Matcha nu al en paar jaar aan bekendheid en populariteit aan het winnen is, lijkt dit het afgelopen jaar vooral heel hard te gaan en ziet het er naar uit dat Matcha in 2018 alleen maar nog populairder wordt. Natuurlijk zagen we dit bij Hey Matcha al een aantal jaar geleden aankomen en we zijn ontzettend blij dat ons mooie product steeds meer fans krijgt!

We komen Matcha tegenwoordig vrijwel overal tegen. Niet alleen meer in de thee kom. Maar ook in cakes, smoothies en zelfs alcoholische dranken.

Matcha is de belichaming van de trend die we zien dat veel mensen steeds gezonder en bewuster gaan eten, maar zich tegelijkertijd ook willen verdiepen in producten en smaken die ons in het westen niet direct bekend zijn.

Hey Matche Thee

Je hoort bijvoorbeeld keer op keer over de ongelooflijke hoeveelheid antioxidanten in dit pure groene theeproduct.

Voor de nodige Matcha inspiratie vindt je hieronder een aantal links naar verschillende recepten van onzelf maar ook van andere Matcha liefhebbers online.

 

2. 'Ouderweste' Granen.

Het steeds meer eten van ouderwetse granen is een logische stap wanneer je gezondheid, duurzaamheid en simpelheid als gezonde eter in de focus hebt. Gerafineerde witte granen zijn wat ons betreft helemaal uit. Dit is de tijd van quinoa, amaranth, rogge, gerst, spelt… je snapt waar we heen willen.

Deze 'ouderwetse' maar zeer trendy granen vormen voor steeds meer mensen deel van hun dagelijkse voedsel basis. Logisch gezien de hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en proteïne je in deze granen vindt.

Quinoa

Daar komt nog bij dat veel van deze granen zoals amaranth en quinoa gluten-vrij zijn, waarmee ze dus ook een perfecte keuze zijn wanneer je op je gewicht wil letten, maar ook om je bloedsuiker onder controle te houden en om te verwerken in bijvoorbeeld je vegetarische en zelfs veganistische dieet.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 

3. Peulvruchten.

Peulvruchten zijn in 2016 flink in het zonnetje gezet door de Verenigde Naties (ja je leest het goed). En gelukkig zijn peulvruchten sindsdien flink aan populariteit aan het winnen.

Linzen, bonen en kikkererwten zijn verschillende voorbeelden van peulvruchten. Deze peulvruchten zijn niet alleen erg voordelig qua voedingsstoffen maar ook erg mileuvriendelijk door de wijze waarop deze in de grond worden verbouwd.

Met een hoog eiwitgehalte zijn peulvruchten ideaal voor vegan en vegetarische diëten. Ze hebben een laag vet gehalte en zitten daarnaast boordevol vezels en zijn volgepropt met mineralen.

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer kant en klare producten te vinden die peulvruchten als basis gebruiken. Denk hierbij aan humus, falafels en linzen curries. Die je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kan kopen. Ook hier zien we weer de verschuiving naar internationaal eten, vooral van buiten de grenzen van Europa. En dat vinden wij bij Hey Matcha he-le-maal niet erg.

Verschillende Linzen

Kijk ook eens naar rode bonen, zware bonen, sojabonen en adzuki bonen. Peulvruchten uit Azië die daar volop en met groot succes al tijden lang worden verwerkt in soepen, salades en zelfs toetjes! Ook vinden wij peulvruchten vaak terug in Matcha gerechten zoals in de Matcha red bean vanilla cake, Matcha adzuki cupcakes en de Matcha tofu cheesecake! Een geweldig combinatiekans dus!

 

4. Groente Noodles

Groente Noodles

Groente die gebruikt wordt als pasta noodles? Pasta noodles gemaakt van groente? Of liever paste in de vorm van groente? Het klinkt misschien gek, maar het blijkt verrukkelijk te smaken! En wanneer we vertellen dat je jouw fabrieksverwerkte witte pasta noodles gerust een keer kan vervangen door groentenoodles, lijkt het ons overbodig om het dan over de gezondheidsvoordelen daarvan te hebben!

Hoe werkt het? Je laat de pasta of noodles in de voorraad kast liggen, en je gebruikt daarvoor in de plaats verschillende groenten waar je lange (pasta-achtige) slierten van kunt maken. Denk hierbij aan wortels of courgette! Met een Julienne peller of een spiraalsnijder tover je deze in een handomdraai om tot pasta vervanger in je favoriete nu-niet-meer-pasta-gerecht en verminder direct je calorie inname, complexe koolhydraten en gluten dat je tot je neemt.

Mix je nieuwe groente noodles in de salade, maak je eigen groente noodle soep of mix met je favoriete paste-pesto saus. Bekijk bijvoorbeeld dit Zoodles recept!

 

5. Zeewier

Zeewier Gerecht

Gezondheidsjunkies kunnen al niet meer zonder; zeewier in allerlei soorten en maten. Deze zeegroentje wordt alom geloofd om zijn voedingswaarde, duurzaamheidsprofiel en zijn heerlijke en voor westere tongen nog vrij onbekende umami smaak (net als onze Hey Matcha!).

Bomvol mineralen zoals ijzer, vitamine C en B. Zeewier is een perfecte vervanger voor verwerkt zout voedsel. Ook lijkt zeewier een zeer goede invloed te hebben op een mooie en gezonde huid, haar en nagels. Zeewier zien we dan ook steeds vaker verwerkt in bijvoorbeeld gezichtsmaskers.

 

6. Krekelbloem.

Niet schrikken, maar krekelbloem is precies wat je denkt dat het is. Bloem gemaakt van fijngemalen krekels. Maak je geen zorgen, je herkent ze er niet in terug hoor!

Waarom krekelbloem? Wij voorspellen dat krekelbloem vooral de komende jaren steeds populairder zal worden omdat naast goedkoop te zijn, ook een enorm duurzaam en voedingsrijk product is. Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten wat logisch is als je bedenkt dat het wordt vervaardigd uit daadwerkelijke krekels. Daarnaast is het laag in koolhydraat gehalte (in tegenstelling tot gewoon tarwebloem), waardoor dit ook een perfecte toevoeging is wanneer je spiermassa wilt opbouwen of wanneer je een paleodieet volgt.

Krekel

Krekels zijn verder ook erg goedkoop en goed voor het milieu. Ze vereisen veel minder land en water om te laten groeien, oogsten en verwerken dan vergelijkbare producten. Ook stoten ze geen methaan en andere broeikasgassen uit zoals onze koeien. Ook hoeven ze niet te worden bespoten met pesticiden en zijn daarmee dus op toxische gebied volkomen veilig om te eten. Hier vindt je meer informatie.

 

Wat vindt jij van deze nieuwe trends?

Matcha Thee Schuimt Niet? Met deze 4 tips zit je altijd goed

Matcha Schuimlaag

Je Matcha thee schuimt niet? Je bent niet de enige die met dit aspect van het drinken van Matcha stoeit! Veruit de meesten vinden hun kom Matcha niet compleet zonder een goede schaamlaag. Zeker als je hem al eerder hebt gedronken lekker schuimend hebt gedronken. Dat is ook niet zo gek, want net zoals op bijvoorbeeld bier, voegt de schuimlaag echt smaak toe!

Hoewel het voor het verkrijgen van een schuimlaag nodig is om de Matcha te kloppen, is dat niet de enige rede waarom de schuimlaag ontstaat. De schuimlaag vormt namelijk door een bestanddeel in de Matcha genaamd saponine. Hogere kwaliteit Matcha heeft over het algemeen een hogere kwaliteit saponine. Waardoor de Matcha makkelijker schuimt.

Als je kom Matcha maar niet wilt schuimen, dan kan het zijn dat er iets mis gaat bij het bereiden van de Matcha.

 

Kwaliteit

Maar laten we bij het belangrijkste punt beginnen: Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet, of zeer moeilijk en zeer weinig. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. Onze Hey Matcha Culinair kan voor ontzettend veel toepassingen gebruikt worden zoals het maken van Matcha Latte, Matcha cake en Matcha pannenkoeken, maar het is niet de bedoeling deze te drinken als thee. Het kán natuurlijk wel. En dat hebben we natuurlijk ook geprobeerd: het is goed te drinken, maar buiten de matig bittere smaak konden we er ook niet van verwachten dat we een fantastische schuimlaag op onze thee zouden krijgen. Daar is deze Matcha gewoon niet voor bedoeld en was ook eigenlijk niet te vergelijken met de heerlijke schuimkraag op onze Hey Matcha Premium.

Dus de eerste vragen die je jezelf moet stellen zijn: Is mijn Matcha van goede kwaliteit? En probeer ik niet bijvoorbeeld van keuken-Matcha, thee te maken?

 

Het zeven van de Matcha

Het zeven van Matcha wordt door veel mensen overgeslagen, en afhankelijk van de manier van kloppen is dat over het algemeen ook goed mogelijk. Maar de manier waarop de thee wordt geklopt, en bijvoorbeeld het materiaal van de kom waaruit je Matcha drinkt, kunnen wel degelijk invloed hebben op de schuimlaag. En de Matcha dan zeven voordat er water wordt toegevoegd heeft dan een groot effect op de schuimlaag die ontstaat. Hoe fijner het Matcha poeder namelijk in de kom ligt, hoe meer oppervlak er gecreëerd wordt die reageert met het water, en zo dus makkelijker en sneller voor een goede schuimlaag kan zorgen.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 

Is het water heet genoeg?

We weten allemaal dat Matcha thee niet gezet dient te worden met kokend water omdat dat de structuur van de Matcha kapot maakt en daarmee de smaak. Maar een te lage temperatuur is net zo funest, en één van de dingen waaraan je dat dat erg snel merkt, is de schuimlaag.

Te koud water heeft erg veel moeite om samen met de Matcha een schuimlaag te vormen omdat het minder reageert met de bestanddelen in de Matcha. Het water iets heter toevoegen kan al een groot effect hebben!

Hoe creeër je de optimale temperatuur water voor het bereiden van je Matcha? Geen zorgen, we have got you covered!

 

Is de water/Matcha verhouding correct?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer Match poeder betekend niet persé een betere schuimlaag. Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk. Tenzij je gaat voor een Koicha Matcha natuurlijk (erg lekker op zijn eigen bijzondere manier!) Maar meestal is dat niet gewenst.

Hoeveel water kun je het beste gebruiken voor een perfecte schuimlaag? Je kunt het beste uitgaan van ongeveer 70-80 ml water op 1 bamboe schepje Hey Matcha premium, dat gelijk staat aan ongeveer 1 gram.

 

Dan toch nog even over het kloppen...

Er zijn mensen die hun Matcha proberen te kloppen met een gewone keuken garde. En hoewel je de Matcha daarmee zeker kunt mixen met het water is er altijd één ding dat aan een kom Matcha ontbreekt als hij op deze manier wordt bereidt, je raad het al: de schuimlaag. Gebruik van een onjuiste klopper is de nr.1 rede voor het ontbreken van een schuimlaag.

De Matcha bamboe klopper is niet alleen gecreëerd omdat hij er prachtig uitziet en heerlijke aanvoelt. In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al snel dat de schuimlaag sterker en dikker werd naarmate er werd geklopt met een instrument met meer 'tandjes' dan gebruikelijk was voor andere producten. Dit leidde uiteindelijke tot de bamboe kloppers die we vandaag kennen, met in sommige uitvoeringen wel 120 kleine houten tandjes aan één kloppertje. Sneller een dikkere schuimlaag met minder werk!

Mocht je stoeien met het verkrijgen van een mooie schuimlaag die ook echt iets toevoegt aan je kom Matcha dan moeten bovenstaande tips je zeker op weg helpen om je eigen Matcha kunstwerk te maken. Succes, en geniet er zoals altijd van!

Matcha Kopen: Premium Matcha Poeder vs Keuken Matcha Poeder – Een Wereld van Verschil

Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha kopen gaat bij beginners nogal vaak mis, omdat mensen de verkeerde kopen. Met een slechte eerste kennismaking tot gevolg. En je weet wat ze zeggen over eerste indrukken!  

De Ontdekking van Matcha Thee Poeder

Een klant vertelde ons nog niet zo lang geleden haar ervaring met het vinden en bestellen van Matcha. Ze ontdekte een fijne Matcha in haar favoriete koffietentje bij haar in de stad waar Matcha opeens op het menu stond in de vorm van een thee en een Matcha Latte, die ze beide heerlijk vond. Nadat ze op het internet meer over Matcha poeder te weten was gekomen besloot ze zelf Matcha te bestellen om er thuis vaker van te genieten.

Omdat Matcha poeder nog steeds aan bekendheid aan het winnen is, en dus nog niet overal volop verkrijgbaar is, was het even zoeken op het internet. Ze kwam al vrij snel terecht op een van de grotere gezondheidswinkels van Nederland die een Matcha in hun assortiment hadden. "Moet goed zijn!" - dacht ze.

Een paar dagen later kreeg ze de Matcha binnen, en een paar minuten later stond ze in de keuken om haar eerste kom Matcha te maken. Bij het nemen van haar eerste slok - je voelt hem misschien al aankomen - kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet klopte. Had ze wel de juiste hoeveelheid Matcha gebruikt? Was het water niet te heet? Had ze er nog iets anders doorheen moeten roeren? En waarom had ze geen schuimlaag?

De Matcha smaakte ontzettend bitter, sterk en onaangenaam! Net nu zo zich zo had verheugd op een heerlijke kop thee.

 

Twee Soorten Matcha Poeder

Soortgelijke ervaringen zijn zoals gezegd niet schaars bij beginnende drinkers die Matcha kopen, en ze zijn voor sommigen zelfs de rede dat ze daarna helaas nooit meer naar Matcha omkijken.

Hoewel deze situaties begrijpelijk zijn, zijn ze ook goed te vermijden! Matcha komt namelijk in veel verschillende gradaties voor, maar wordt veelal opgedeeld in twee grote categorieën: Matcha van 'premium' of 'ceremoniële' kwaliteit, en Matcha van 'keuken' of 'culinaire' kwaliteit. En deze categorieën verschillen enorm van elkaar.

 
Keuken Kwaliteit Matcha en Premium Kwaliteit Matcha

We krijgen geregeld de vraag wat nou het verschil is tussen de twee, en ook horen we geregeld variaties op het bovenstaande verhaal. Die vaak ontstaan doordat mensen de verkeerde Matcha kopen voor het verkeerde doel. Het lijkt ons daarom een goed idee om in deze blog post de grote verschillen te verduidelijken tussen de twee grootste categorieën, zodat je vanaf nu alleen nog maar voor aangename Match verassingen komt te staan!

 

Premium Matcha

Simpel gezegd is dit Matcha poeder van de hoogste kwaliteit. Zoals onze Hey Matcha Premium. Die wordt gemaakt van de jongste blaadjes, alleen van het bovenste stuk van de Gyokuro theeplant die met de hand worden geplukt bij de allereerste thee oogst. Deze Matcha wordt met granieten molens fijngemalen.

Hoewel deze Matcha in principe in elk recept, shake en smoothie gebruikt kan worden, dient deze in het specifiek om met de Chasen geklopt te worden en puur te drinken als thee.

Wat namelijk gelijk opvalt, is de zachte maar erg volle smaak met veel mooie subtiele ondertonen; zoete tinten van chocolade en koffie in onze Hey Matcha Premium bijvoorbeeld. Met zeer weinig- tot geen bitterheid bij de juiste hoeveelheid, zoals je dat ook zou aantreffen in gewone groene thee.

Ook horen premium Matcha's een zeer felle groene en frisse kleur te hebben, met een zoetige, frisse, grasachtige geur met veel ondertonen. Door deze eigenschappen te leren herkennen bij het kopen van Matcha kun je over het algemeen alle teleurstellingen zoals boven beschreven makkelijk voorkomen. Hier lees je meer over waar je het beste op kunt letten.

Je kunt door deze eigenschappen en subtiliteiten van Premium Matcha's het beste genieten als pure thee zonder extra toevoegingen, zoals een goede koffie of goede wijn.

 

Keuken Matcha

Matcha’s van Keukenkwaliteit heeft een lagere prijs in tegenstelling tot Premium Matcha's en worden gemaakt van wat volwassenere theeblaadjes, die speciaal worden geblend om te dienen voor alledaagse Matcha doeleinden. Deze zijn perfect geschikt om mee the koken en bakken, in Matcha Latte's, in proteine- en afvalshakes, smoothies, ijs, en zelfs gezichtsscrubs.

Wanneer je deze Matcha als pure thee proeft, is deze sterker bitter en wrang, met een veel sterker maar vlakker smaakprofiel die beter herkenbaar is te midden andere sterke smaken. En dat is in shakes, cakes en Latte's precies de bedoeling! Wanneer deze namelijk gemixt wordt met andere smaken en gerechten, verdwijnt de bitterheid en houdt je bij de juiste hoeveelheid een heerlijke Matcha/groene theesmaak over. Samen met een prachtige groene kleur in je creatie, een bonk energie, en andere voordelen van Matcha! Voorbeelden van perfect gebruik van deze Matcha is bijvoorbeeld in het groene thee-ijs dat vaak te vinden is op het menu bij Japanse restaurants.

Keuken Matcha wordt door bovenstaande eigenschappen daarentegen onaangenaam om in pure vorm als thee te drinken. Het verschil is echt heel groot.

Laat het echte, verfijnde genieten maar aan de Premium Matcha’s over!

Wat is jouw eigen ervaring met Matcha kopen? En de kwaliteit van verschillende Matcha? Hoeveel verschillende Matcha’s heb jij al geprobeerd? En wat vindt jij het belangrijkste aspect aan je Matcha? Laat het ons weten!

Is onze Hey Matcha thee biologisch?

Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Is onze Hey Matcha Premium thee biologisch? En is Matcha in het algemeen eigenlijk wel een biologisch product?

Goede en belangrijke vragen die het verdienen om beantwoord te worden. Als je kijkt naar de felle smaragdgroene kleur die hoog kwalitatieve Matcha hoort te hebben dan zou je bijna direct concluderen dat deze thee wel kleurstoffen móét bevatten. Maar dat is niet het geval!

Of Matcha biologisch is hangt er een beetje van af wat je onder "biologisch" verstaat.

Puur Natuur

Onze Hey Matcha thee bestaat uit 100% pure fijngemalen theebladeren zonder additieven, smaakversterkers of kleurstoffen. Op microscopisch niveau drink je dus eigenlijk hele (hele!) kleine stukjes theeblad. Niets meer, niets minder. Dit is ook de rede dat Matcha geklopt moet worden om het goed te mengen met het water en in de schuimlaag. Het lost namelijk van zichzelf niet op in water. Matcha drijft langzaam naar de bodem van de kom zoals elk organisch materiaal dat doet. Gelukkig gaat dit door de microscopische grootte van de Matcha langzaam genoeg dat je rustig van je kom Matcha  kan genieten.

Matcha verschilt hierin dus enorm van 'gewoon' groene thee poeder. Dit lost wél volledig op in water en hoeft dus niet geklopt te worden, bijna als een limonade. Dat komt omdat dit poeder synthetisch/fabrieksmatig gecreëerd wordt uit grondstoffen, en wordt dus niet van echte theebladeren gemaakt, maar van chemische grondstoffen die zijn geselecteerd op hun theesmaak. Zoals je ook smaakversterkers hebt die de smaak van aardbei of banaan geven zonder echt iets met deze vruchten te maken te hebben.

Als je onder "biologisch" dus verstaat: "Alleen natuurlijk ingrediënten (in het geval van Matcha thee zelfs maar 1: de theebladeren)" dan is onze Hey Matcha Thee zeker biologisch!

Europees Keurmerk

Onze Matcha komt uit - en groeit in Japan, waar echte Matcha vandaan hoort te komen. Maar dus niet in Europa waar dit keurmerk betrekking op heeft. Dit logo staat verplicht op biologische producten die in de EU zijn gemaakt. Op producten die van buiten de EU komen (zoals die van ons) mag dit keurmerk wel worden gebruikt. Echter is het niet verplicht. Het verkrijgen van dit keurmerk via Europese wegen voor ons "Japanse" product wogen daarom niet op tegen de voordelen die dit keurmerk met zich mee brengt.

Als je met "biologisch" dus bedoelt: Of onze Hey Matcha het 'Europees Keurmerk Biologisch' op zich draagt, dan is het antwoord: Nee. Maar dit vinden wij dus eigenlijk ook niet belangrijk of toepasselijk

We weten dat onze klanten gewoon goede, échte, en lekkere Japanse Matcha willen. En die hebben we!