Wat is Matcha Thee Precies? Lees hier alles over Matcha!

Steeds meer mensen zijn het geheim van Matcha thee poeder aan het ontdekken, en velen die het proberen, worden verliefd. Het is één van de meest unieke theeën ter wereld. In het westen nog niet zo heel lang bekend, maar in het oosten al eeuwen de ultieme warme drank. Maar wat is Matcha thee eigenlijk?


Hoe Wordt Matcha Thee Poeder Gemaakt?

Op het eerste gezicht lijkt het door de intense groene kleur of matcha via een onnatuurlijk productieproces met veel kleurstoffen gemaakt wordt. Vooral bij Matcha van erg goede kwaliteit, omdat vooral deze vrijwel altijd intens groen van kleur is. Het verrassende is dat precies het tegenovergestelde het geval is! 

Matcha wordt gemaakt van individueel geselecteerde jonge blaadjes van de groene thee plant genaamd Gyokuro, waarbij alleen blaadjes van de hoogste kwaliteit (en jongste leeftijd) worden geselecteerd. Dit is in een lang en complex proces. Een van de bijzonderheden is dat matcha planten een maand voordat ze geplukt worden in de schaduw worden gezet om door te groeien. Om toch genoeg licht te vangen gaat de plant in "overdrive" en maakt hierop extra veel stoffen aan zoals chlorofyl, aminozuren, anti-oxidanten en L-Theanine. Deze extra stoffen zijn erg waardevol voor de geur, kleur, smaak en voedingsstoffen die je binnenkrijgt met het drinken van Matcha. Om dit proces perfect te laten verlopen komt enorm veel vakmanschap kijken. En het hele proces bepaald uiteindelijk de kwaliteit van de Matcha.

Het verdere verwerken van Matcha thee is ook een bijzonder en vooral lang proces. Het vermalen van maar 30 gram Matcha van hoge kwaliteit zoals onze Hey Matcha duurt een heel uur! Erg waardevol dus.

Beschrijving van het Hey Matcha productieproces

 

Het Productieproces Van Hey Matcha Poeder

  1. De theebladeren laten we groeien in de schaduw.

  2. De jongste en fijnste blaadjes worden met de hand geplukt en geselecteerd.

  3. Dan worden ze eerst gestoomd, dan luchtgedroogd.

  4. De blaadjes worden daarna ambachtelijk gesorteerd op smaak en textuur.

  5. De nerven worden hierna gescheiden van het bladgroen, een heel precies werkje.

  6. De authentieke granieten molen maalt de blaadjes tot een fijn poeder.

  7. Onze Hey Matcha is eindelijk klaar om te drinken. We zijn er erg trots op.


Tip! Op deze pagina lees je hoe je goede matcha kunt herkennen.


Waar Komt Matcha Thee Vandaan?

Onze Hey Matcha Groene thee poeder komt uit Uji Japan

Echte Matcha wordt gemaakt in Japan van uitsluitend groene thee bladeren van de Gyokuro plant. De Zen Buddhist Eisai, die Zen Boeddhisme vanuit China in Japan introduceerde, bracht in 1191 de eerste groene thee bladeren mee naar Japan, ook vanuit China. Hij was de eerste die groene thee dronk in gemalen poedervorm, wat we nu kennen als Matcha. Door de eeuwen heen is Matcha thee sterk verweven geraakt met de Japanse cultuur en Zen, waaruit onder meer de bekende Japanse theeceremonie is ontstaan.

Bij deze theeceremonies wordt zelfs vandaag nog uitsluitend Matcha thee gebruikt van erg hoge kwaliteit. Mindfulness is een groot onderdeel van deze theeceremonies. Zo'n theeceremonie is speciaal bedoelt om je bewust te maken van de diepe schoonheid van simpele dingen, en van het leven in het hier en nu. Daar kunnen we allemaal meer van gebruiken.

Matcha stimuleert met haar unieke samenstelling een scherpe geest, en evenwichtige alertheid. Waardoor het niet alleen uitstekend geschikt is voor theeceremonies of meditatie, maar ook om je dagelijkse bezigheden op een evenwichtigere en effectievere manier aan te pakken. Het wordt ook wel de drank van mindfulness genoemd. In China zelfs "Het Elixer des levens".

Onze Hey Matcha Premium Ceremonial komt uit de bergen van Nishio, in het zuid-oosten van Japan, dat behoort tot een handje vol plaatsen die bekend staan om de productie van de beste Matcha groene thee poeder ter wereld. Het heeft - zelfs in dit gebied - even geduurd voordat we Matcha vonden waar we echt verliefd op werden. Maar eerder wilden we niet opgeven, en het is ons met Hey Matcha Premium Ceremonial gelukt!

Let ook op met het kopen van "Groene thee poeder". Dit is niet altijd Matcha thee! Dit hangt af van de soort theeplant waar het thee poeder van gemaakt wordt. Als je pech hebt is je groene thee poeder niet meer dan een synthetische stof gemaakt in een fabriek. Niet beter dan een goedkope limonade met groene thee smaak. Zorg dus dat je écht Matcha koopt.

 

 


Waar Haalt Matcha Thee Zijn Voordelen Vandaan?

Gewone (groene) thee wordt een paar minuten in water getrokken waarna je de blaadjes of het theezakje weggooit. Hierdoor krijg je maar 15%-20% van de voedingsstoffen in de theebladeren binnen.

Matcha doet dit dus anders:
Na het oogsten worden de groene thee blaadjes zoals gezegd ontzettend fijn gemalen met behulp van granieten stenen. Wanneer je Matcha drinkt, drink je dus het gehele theeblad en alle voedingsstoffen die daarin geproduceerd zijn. Je gooit niets weg. Waardoor je letterlijk alle voedingsstoffen in de groene thee binnen krijgt. Dit is wat Matcha zijn bijzondere karakter geeft wat betreft smaak, geur, bereidingswijze en hoge concentratie voedingsstoffen als anti-oxidanten en chlorofyl.

We houden onze Matcha thee aan strenge richtlijnen voor kwaliteit en productie. We kunnen je daardoor verzekeren van de beste kwaliteit Matcha van alleen 100% pure groene thee, zonder toevoegingen, 100% natuurlijk.

Je kunt meer lezen over de voordelen van Matcha poeder op onze pagina Waarom Matcha?