Matcha Maken - Hoe Bereid je Matcha Thee

Matcha thee heeft een bijzonder bereidingsproces, en alleen al de authentieke manier van het Matcha thee maken is een rustgevend en kalmerend ritueel. Dit is geen toeval, maar juist één van de redenen dat Matcha thee poeder als enige soort ook gebruikt wordt in Japanse theeceremonies, dat sterk is verweven met Zen boeddhisme.

Mindfulness en Matcha zijn dan ook zeker geen onbekenden van elkaar.  Vanaf het moment dat je het blikje opent wordt je begroet door een aroma van kalmte, natuur en gezondheid. Je neemt veel makkelijker even tijd voor jezelf.

Maak je verder niet al te druk over de kleine details van het op de juiste manier maken van een kom Matcha thee. Na een paar keer gaat het als vanzelf en kun je naar eigen smaak de perfecte kom Matcha maken. Elke nieuwe kom Matcha die je bereidt wordt zo zeker beter dan de vorige!

Hieronder hebben we toch de bereidingswijze verduidelijkt om het je gemakkelijker te maken.

Het maken van Matcha - Video

Klik op de video om deze te bekijken.

Stap 1:

Zeef of schep 1 tot 2 bamboe lepels (naar smaak) aan Matcha in je kom.
Zorg dat de kom ruim genoeg is zodat er nog ruimte is om de Matcha straks wat te kloppen.
Vervolgens kun je de Matcha met de Matcha klopper zachtjes fijn stampen zodat de Matcha straks beter oplost en lekkerder schuimt. (TIP: Onderschat de toegevoegde waarde van deze stap niet!)

Stap 2:

Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe.
Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal. Bekijk tip 2 onderaan de pagina om te lezen hoe je dit gemakkelijk kunt bereiken.

Stap 3:

Klop de Matcha op met een "M" of "W" beweging, totdat je een fijne lichtgroene schuimlaag op de Matcha hebt.

Stap 4:

Relax en geniet van je heerlijke Hey Matcha thee en laat je lichaam de rest doen.
Je kunt de Matcha direct uit de kom drinken zoals op traditionele wijze of even overgieten in een kopje. Matcha thee maken is uiteindelijk zo moeilijk nog niet!

Overige Tips:

Bekijk ons blog artikel voor bij het verkrijgen bij een goede schuimlaag.

Een kom Matcha thee bereiden kun je het beste doen met water van rond de 75°C. Te heet water tast de structuur (en dus de smaak!) van de Matcha aan.

Twijfel je aan de temperatuur van het water? Je bereikt gemakkelijk een temperatuur van ca. 75°C door 1 deel kraanwater met 3 delen kokend water te mengen. Easy!

Een andere, minder exacte manier om 75°C water te krijgen is om een volle kom kokend water ongeveer 3-4 minuten te laten afkoelen.

Het is heerlijk om Matcha rustig te drinken. Om je kom Matcha langer op de juiste temperatuur te houden kun je voor het bereiden eerst even je kom verwarmen. Dit kan op een paar manieren:

Sommige kommen kunnen afhankelijk van het materiaal in de magnetron verwarmd worden. Doe dat niet te lang want je kom wordt snel te heet.

Voordat je begint met het bereiden van de Matcha kun je de kom vullen met heet water. Laat dit een paar minuten staan zodat de warmte in je kom trekt. Gooi daarna het hete water er uit. Maak je kom droog met een theedoek of een stuk keukenrol. Volg daarna de 4 stappen hier boven.

Vind je de Matcha te sterk? Voeg gerust iets meer water toe bij het bereiden.

Onze bamboe lepels zijn gemaakt om de perfecte hoeveelheid Matcha voor de gemiddelde drinker in je kom te scheppen.

Heb je nog geen bamboe lepel? Dan kun je in plaats daarvan uitgaan van ongeveer een halve theelepel aan Matcha. Dat is iets minder precies, maar ongeveer dezelfde hoeveelheid.