Matcha Thee Kopen? Zo Herken Je de Beste Kwaliteit!

Wat is Matcha Thee Poeder en Hoe Wordt het Gemaakt?

Omdat (goede) matcha zo intens groen is denk je misschien dat er bijvoorbeeld heel veel kleurstoffen in matcha zitten. Maar precies het tegenovergestelde is waar. Matcha wordt uitsluitend gemaakt van de Gyokuro groene thee plant. Waar individueel de jonge blaadjes van de hoogste kwaliteit worden geselecteerd, in een lang en complex proces. Je kunt op deze pagina meer lezen over de specifieke stappen in dat process. In het kort bestaat matcha dus maar uit één ingredient: zeer fijn gemalen poeder van de groene thee blaadjes van de Gyokuro plant.


Enorme Verschillen in Matcha Thee

Het kwaliteitsverschil tussen verschillende Matcha thee is enorm. En daarmee dus ook de smaak. Dit is te vergelijken met de verschillen in kwaliteit van diverse soorten koffie en wijn; sommige zijn hemels, andere… iets minder hemels. En weer andere eigenlijk gewoon niet te drinken. Kwaliteit is dus erg belangrijk. Goede Matcha thee verschilt enorm van slechtere kwaliteit matcha. Als je alleen maar slechte kwaliteit Matcha kent, dan is goede Matcha een verademing. Maar het komt helaas vaak voor dat geïnteresseerden een slechte ervaring hebben met slechte kwaliteit Matcha (die eigenlijk niet om te drinken is, bijvoorbeeld) en er daarna nooit meer naar omkijken. Jammer!

Er zijn een aantal punten waarbij de kwaliteit van Matcha heel duidelijk naar voren komt. Deze verschillen worden door een aantal zaken veroorzaakt. Waaronder de kwaliteit van de theeplant, de kwaliteit van de bladeren, het selectieproces, het moment van oogsten, en bedekte (schaduw) groei van de plant. Dit hele proces hebben we uitgebreid voor je beschreven en kun je op de pagina wat is Matcha lezen.


Kleur

Als algemene (maar niet complete!) maatstaf geldt: Hoe intenser groen de Matcha, hoe beter de kwaliteit is.

Matcha Thee Kopen? Zo Herken Je de Beste Kwaliteit!

De snelste manier om de kwaliteit van een bepaalde Matcha thee te bepalen - nog voor het proeven - is aan de kleur. Goede Matcha is groen. Intens groen! Minder goede Matcha heeft daarentegen een fletse, licht groene kleur, en Matcha van nog mindere kwaliteit heeft soms zelfs een bruin/gelige tint. De kleur wordt veroorzaakt door de mate van aanwezigheid van chlorofyl in de bladeren: een van de vele voedingsstoffen die Matcha rijk is. Van chlorofyl wordt ontzettend veel aangemaakt omdat de theeplanten voor een deel van hun groeiperiode speciaal in de schaduw worden gekweekt. Om dan toch genoeg zonlicht op te vangen gaat de plant daardoor in "overdrive", met als gevolg dat het ontzettend veel extra chlorofyl aanmaakt, met hoge concentraties tot gevolg. En dat vind je terug in de Matcha. Meer chlorofyl zorgt voor een intens groene en (meestal) hoog kwalitatieve Matcha.


De Textuur

Matcha moet zijdezacht aanvoelen tussen je vingers. Zoals oogschaduw of babypoeder. Hoe beter de kwaliteit, hoe fijner het poeder. Onze Hey Matcha Premium Ceremonial is gemiddeld maar 5 micrometer (μm) dik! De jongste en hoogste kwaliteit theeblaadjes die voor hoge kwaliteit Matcha worden gebruikt zijn erg zacht en delicaat van structuur, en kunnen daardoor veel fijner gemalen worden. Oudere theebladeren - en die van mindere kwaliteit - zijn daarentegen iets leer-achtiger van structuur. Het poeder voelt daardoor wat grover aan tussen je vingers, omdat het minder fijn gemalen kan worden.


Matcha veeg textuur foto

Het Schuim

Schuim is belangrijk. Maar een dikkere schuimlaag hoeft niet perse te betekenen dat de kwaliteit van de Matcha beter is. Dit is vaak beter te beoordelen aan de combinatie van smaak en kleur wanneer je deze drinkt. Wij zijn in Japan Matcha tegengekomen bij hoogwaardige thee ceremonies die op het eerste oog qua schuimlaag niet bijzonder leken. Tot we gingen proeven!

Er zou bij het kloppen echter wel minimaal een beetje schuim moeten ontstaan wat ook een paar minuten moet blijven liggen als je de Matcha met rust laat. Anders kan het goed zijn dat je geen Matcha drinkt maar veel goedkopere gewone gemalen groene theebladeren.

 


Matcha schuim foto

De Geur

De geur is het tweede element waaraan je Matcha nog voor het proeven kunt beoordelen, en die vaak veel zegt over de kwaliteit. Goede kwaliteit Matcha ruikt heerlijk zoet met bijzondere ondertonen. In onze Hey Matcha Premium Ceremonial vind je bijvoorbeeld heerlijke aroma tinten van verse cacao terug. De geur van goede Matcha komt door de combinatie van de vele aminozuren, en door het bedekt laten groeien van de theeplant in de schaduw.

Matcha van minder goede kwaliteit ruikt vaak sterk planterig en soms zelfs rokerig. En mist de aangename ondertonen die wel voorkomen in Matcha van betere kwaliteit.


De Smaak

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak. Maar helaas ontdek je deze natuurlijk pas als je de Matcha thee al in je bezit hebt.

Als je wel eens een Matcha van mindere kwaliteit hebt gedronken, of één die eigenlijk bestemd is om in keukenrecepten te gebruiken, dan was dat waarschijnlijke geen aangename ervaring. De smaak is dan overheersend en onaangenaam bitter, hooiig en sterk planterig. Zo'n slechte eerste ervaring schrikt veel mensen (begrijpelijk) af, omdat het lang niet altijd duidelijk is hoe ontzettend groot het smaakverschil tussen verschillende Matcha is. Vandaar dat het belangrijk is om ook goed op bovenstaande kenmerken te selecteren.

Goede Matcha thee daarentegen heeft veel meer smaakdimensies en is heerlijk en vooral makkelijker om te drinken. Waarbij je zeker geen last moet hebben van sterke bitterheid, helemaal als je al normale groene thee gewend bent. En dat is zoals het hoort vinden wij! Onze Hey Matcha Premium Ceremonial heeft veel bijzondere en fijne ondertonen; rijke umami, een vleugje koffie, en een heerlijk aroma van verse cacao bijvoorbeeld. Vooral mooi vol van smaak. Allemaal voortkomend uit een complex samenspel en unieke combinatie van aminozuren, chlorofyl, L-theanine en cafeïne.


De Nasmaak

Ook de nasmaak mag niet vergeten worden. En bij goede Matcha doe je dat zeker niet. Goede Matcha heeft namelijk een nasmaak die soms minuten lang kan aanhouden en bijvoorbeeld steeds zoeter wordt naarmate de tijd verstrijkt. Het is heerlijk als je na enkele minuten opeens weer verrast wordt door de realisatie van de heerlijke en bijzondere nasmaak van Matcha in je mond. Dat is een van de vele plezieren aan het drinken van Matcha thee. En dit is een belangrijk criterium voor goede Matcha. Net zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld wijnen en bieren.