Waarom lost Matcha Niet Volledig Op?

RSS

Matcha kloppen in authentieke chawan kom

Ontdek waarom Matchapoeder niet volledig oplost en wat je eraan kunt doen!

Waarom blijft mijn matcha op de bodem liggen?

Je hebt misschien gemerkt dat, ongeacht hoeveel je roert, matchapoeder niet 100% oplost in water, zoals zout of suiker dat wel doen. Of je nu lage of hoge kwaliteit matcha hebt, het poeder lost gewoon niet volledig op in water - en dat hoeft ook niet!

Is het normaal dat mijn matcha bezinkt?

Het korte antwoord is ja! Matchapoeder, gemaakt door het malen van tencha (jonge groene thee) bladeren, zal nooit volledig oplossen zoals geconcentreerde kristallen zoals zout of suiker. Vanwege de fijne steenmaling heeft matchapoeder zelfs een elektrostatische energie, waardoor het aan elkaar plakt en een beetje klontert.

Bij het kloppen van matcha zweven de piepkleine stukjes groene theeblaadjes eigenlijk in het water, zonder volledig op te lossing.

Matcha bereiden

Tips om matcha-klontering te voorkomen

1. Zeef je matcha voor een betere oplossing. Gebruik een zeefje om klontjes te verwijderen en de elektrostatische lading te verminderen. Dit voorkomt klontjes aan de zijkanten of onderkant van je beker. Het gebruik van een matcha-theezeef is essentieel voor een gladde matcha-ervaring.

2. Stamp de matcha in de droge kom even fijn. Dit kun je het beste doen met de bamboe matcha klopper (chasen) die wij in onze matcha sets aanbieden. Hierdoor voorkom je dat de matcha aan elkaar blijft plakken en voorkom je dus klontvorming.

3. Behoud de juiste matcha-waterverhouding. Voorkom klontachtige matcha door de juiste verhouding aan te houden: 1-2 chasaku schepjes matcha voor elke halve kop water. Experimenteer om je voorkeur te vinden, maar onthoud dat minder vaak meer is.

4. Gebruik heet maar niet kokend water. Verwarm je water tot ongeveer 70°C, ongeacht of je een warme, koude of ijzige matcha bereidt. Dit vertraagt de bezinking van matcha, waardoor het langer zweeft.

5. Klop tot je schuim ziet verschijnen. Zorg ervoor dat je matcha goed klopt of mengt om de kleine groene thee-deeltjes te laten zweven. Traditionele bamboe kloppers zijn het meest geschikt. Klop tot er een laag schuim op het oppervlak verschijnt.

6. Kies de juiste klopuitrusting. Selecteer hoogwaardige bamboe kloppers  voor een betere matcha-oplossing. De kwaliteit van je klopuitrusting en de laag belletjes beïnvloeden de tijd voordat matcha bezinkt.

7. Gebruik hoogwaardige matcha. Investeer in hoogwaardige matcha, omdat minder kwalitatieve varianten niet zo fijn worden gemalen en minder goed mengen.

8. Combineer matcha-latte-ingrediënten apart. Bereid je matcha apart voor en meng het dan met opgewarmde melk en zoetstof in een aparte beker. Door dit te doen, voorkom je klontjes en krijg je een gladdere matcha-latte.

9. Roer langzaam als je langzaam drinkt. Als je langzaam van je matcha geniet, roer dan af en toe met een theelepel of klopper om bezinking te voorkomen.

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden