Top 6 Gezonde Food Trends 2018

RSS
Gezonde Food Trends 2018

Nu we goed op weg zijn in 2018 is het duidelijk dat er de afgelopen tijd nieuwe food trends zijn ontstaan die niet alleen het internet overnemen maar ook onze magen. Het lijkt alsof Nederland steeds bewuster wordt in wat ze tot zich neemt. Deze trend is al een tijdje bezig en lijkt de komende tijd alleen maar aan snelheid en kracht toe te nemen.

Hier zetten we de voedsel trends voor je op een rijtje die ons bij Hey Matcha de laatste tijd steeds meer op zijn gaan vallen en waarvan we denken dat deze nog veel meer zullen groeien in de nabije toekomst. Maak dus maar vast een plekje voor deze knallers vrij in je koelkast en voorraadkast!

 

1. Alles Matcha!

Hoewel Matcha nu al en paar jaar aan bekendheid en populariteit aan het winnen is, lijkt dit het afgelopen jaar vooral heel hard te gaan en ziet het er naar uit dat Matcha in 2018 alleen maar nog populairder wordt. Natuurlijk zagen we dit bij Hey Matcha al een aantal jaar geleden aankomen en we zijn ontzettend blij dat ons mooie product steeds meer fans krijgt!

We komen Matcha tegenwoordig vrijwel overal tegen. Niet alleen meer in de thee kom. Maar ook in cakes, smoothies en zelfs alcoholische dranken.

Matcha is de belichaming van de trend die we zien dat veel mensen steeds gezonder en bewuster gaan eten, maar zich tegelijkertijd ook willen verdiepen in producten en smaken die ons in het westen niet direct bekend zijn.

Hey Matche Thee

Je hoort bijvoorbeeld keer op keer over de ongelooflijke hoeveelheid antioxidanten in dit pure groene theeproduct.

Voor de nodige Matcha inspiratie vindt je hieronder een aantal links naar verschillende recepten van onzelf maar ook van andere Matcha liefhebbers online.

 

2. 'Ouderweste' Granen.

Het steeds meer eten van ouderwetse granen is een logische stap wanneer je gezondheid, duurzaamheid en simpelheid als gezonde eter in de focus hebt. Gerafineerde witte granen zijn wat ons betreft helemaal uit. Dit is de tijd van quinoa, amaranth, rogge, gerst, spelt… je snapt waar we heen willen.

Deze 'ouderwetse' maar zeer trendy granen vormen voor steeds meer mensen deel van hun dagelijkse voedsel basis. Logisch gezien de hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en proteïne je in deze granen vindt.

Quinoa

Daar komt nog bij dat veel van deze granen zoals amaranth en quinoa gluten-vrij zijn, waarmee ze dus ook een perfecte keuze zijn wanneer je op je gewicht wil letten, maar ook om je bloedsuiker onder controle te houden en om te verwerken in bijvoorbeeld je vegetarische en zelfs veganistische dieet.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

 

3. Peulvruchten.

Peulvruchten zijn in 2016 flink in het zonnetje gezet door de Verenigde Naties (ja je leest het goed). En gelukkig zijn peulvruchten sindsdien flink aan populariteit aan het winnen.

Linzen, bonen en kikkererwten zijn verschillende voorbeelden van peulvruchten. Deze peulvruchten zijn niet alleen erg voordelig qua voedingsstoffen maar ook erg mileuvriendelijk door de wijze waarop deze in de grond worden verbouwd.

Met een hoog eiwitgehalte zijn peulvruchten ideaal voor vegan en vegetarische diëten. Ze hebben een laag vet gehalte en zitten daarnaast boordevol vezels en zijn volgepropt met mineralen.

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer kant en klare producten te vinden die peulvruchten als basis gebruiken. Denk hierbij aan humus, falafels en linzen curries. Die je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kan kopen. Ook hier zien we weer de verschuiving naar internationaal eten, vooral van buiten de grenzen van Europa. En dat vinden wij bij Hey Matcha he-le-maal niet erg.

Verschillende Linzen

Kijk ook eens naar rode bonen, zware bonen, sojabonen en adzuki bonen. Peulvruchten uit Azië die daar volop en met groot succes al tijden lang worden verwerkt in soepen, salades en zelfs toetjes! Ook vinden wij peulvruchten vaak terug in Matcha gerechten zoals in de Matcha red bean vanilla cake, Matcha adzuki cupcakes en de Matcha tofu cheesecake! Een geweldig combinatiekans dus!

 

4. Groente Noodles

Groente Noodles

Groente die gebruikt wordt als pasta noodles? Pasta noodles gemaakt van groente? Of liever paste in de vorm van groente? Het klinkt misschien gek, maar het blijkt verrukkelijk te smaken! En wanneer we vertellen dat je jouw fabrieksverwerkte witte pasta noodles gerust een keer kan vervangen door groentenoodles, lijkt het ons overbodig om het dan over de gezondheidsvoordelen daarvan te hebben!

Hoe werkt het? Je laat de pasta of noodles in de voorraad kast liggen, en je gebruikt daarvoor in de plaats verschillende groenten waar je lange (pasta-achtige) slierten van kunt maken. Denk hierbij aan wortels of courgette! Met een Julienne peller of een spiraalsnijder tover je deze in een handomdraai om tot pasta vervanger in je favoriete nu-niet-meer-pasta-gerecht en verminder direct je calorie inname, complexe koolhydraten en gluten dat je tot je neemt.

Mix je nieuwe groente noodles in de salade, maak je eigen groente noodle soep of mix met je favoriete paste-pesto saus. Bekijk bijvoorbeeld dit Zoodles recept!

 

5. Zeewier

Zeewier Gerecht

Gezondheidsjunkies kunnen al niet meer zonder; zeewier in allerlei soorten en maten. Deze zeegroentje wordt alom geloofd om zijn voedingswaarde, duurzaamheidsprofiel en zijn heerlijke en voor westere tongen nog vrij onbekende umami smaak (net als onze Hey Matcha!).

Bomvol mineralen zoals ijzer, vitamine C en B. Zeewier is een perfecte vervanger voor verwerkt zout voedsel. Ook lijkt zeewier een zeer goede invloed te hebben op een mooie en gezonde huid, haar en nagels. Zeewier zien we dan ook steeds vaker verwerkt in bijvoorbeeld gezichtsmaskers.

 

6. Krekelbloem.

Niet schrikken, maar krekelbloem is precies wat je denkt dat het is. Bloem gemaakt van fijngemalen krekels. Maak je geen zorgen, je herkent ze er niet in terug hoor!

Waarom krekelbloem? Wij voorspellen dat krekelbloem vooral de komende jaren steeds populairder zal worden omdat naast goedkoop te zijn, ook een enorm duurzaam en voedingsrijk product is. Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten wat logisch is als je bedenkt dat het wordt vervaardigd uit daadwerkelijke krekels. Daarnaast is het laag in koolhydraat gehalte (in tegenstelling tot gewoon tarwebloem), waardoor dit ook een perfecte toevoeging is wanneer je spiermassa wilt opbouwen of wanneer je een paleodieet volgt.

Krekel

Krekels zijn verder ook erg goedkoop en goed voor het milieu. Ze vereisen veel minder land en water om te laten groeien, oogsten en verwerken dan vergelijkbare producten. Ook stoten ze geen methaan en andere broeikasgassen uit zoals onze koeien. Ook hoeven ze niet te worden bespoten met pesticiden en zijn daarmee dus op toxische gebied volkomen veilig om te eten. Hier vindt je meer informatie.

 

Wat vindt jij van deze nieuwe trends?

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden