Hoe je Matcha Thee Poeder in je Dagelijkse Routine Toevoegt voor Optimale Gezondheidsvoordelen

RSS
Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Matcha thee. Een traditioneel Japanse groene thee die de laatste jaren steeds populairder wordt vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. In tegenstelling tot gewone groene thee, wordt matcha thee poeder gemaakt door het hele thee blad fijn te malen tot poeder, waardoor het krachtiger en voedzamer blijft. Matcha wordt in Japan al eeuwenlang gedronken, onder meer door Japanse monniken die matcha thee drinken tussen de vele meditaties door, en wordt nu wereldwijd steeds populairder om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

In deze blogpost zetten we op een rijtje hoe je matcha in je dagelijkse routine kunt opnemen om het meeste uit matcha te halen, en uit je dag. Van energie boost tot gewichtsverlies, matcha is een veelzijdige en krachtige toevoeging aan elke dieet. Of je nu een matcha-beginner bent of al langer een fan, deze post geeft je praktische tips en ideeën waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, om matcha in je dagelijkse routine op te nemen. 

De Wetenschap achter Matcha Thee Poeder

Matcha is bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, met name EGCG (epigallocatechine gallaat), wat een catechine is. Volgens studies bevat matcha 137 keer meer EGCG dan gewone groene thee. Deze antioxidanten helpen je lichaam in de bescherming tegen vrije radicalen, die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Ook dragen vrije radicalen bij aan het ontstaan van chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Naast het hoge antioxidantengehalte bevat matcha ook L-theanine, een aminozuur dat ontspanning kan bevorderen en stress kan verminderen.

Een ander voordeel van matcha is de energieboost. De cafeïne in matcha wordt langzaam vrijgegeven dan in koffie, waardoor er een geleidelijke energie boost gedurende de dag ontstaat zonder de crash die je bij koffie vaak hebt. Daarnaast helpt de net genoemde L-theanine in matcha om de effecten van cafeïne te balanceren, waardoor het een effectievere en gezondere alternatief is voor koffie.

Matcha blijkt ook gewichtsverlies voordelen te hebben. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van matcha de stofwisseling kan verhogen, vetverbranding kan verhogen en het gewicht kan verminderen. Het kan ook helpen om de opname van koolhydraten te verminderen.

Als dat nog niet genoeg was, is ook gevonden dat matcha de slechte cholesterol kan verlagen, bloeddruk kan verlagen en bloedstolsels kan voorkomen. Het kan ook potentiële anti-verouderings- en ontstekingsremmende effecten hebben. Het is belangrijk om op te merken dat de meeste van deze voordelen gebaseerd zijn op observatiestudies en er meer onderzoek nodig is om het hele plaatje van de gezondheidsvoordelen van matcha in beeld te krijgen.

Is onze Hey Matcha Thee Biologisch?

Matcha thee poeder opnemen in je dagelijkse routine

Met bovengenoemde voordelen zijn er dus genoeg redenen om te overwegen matcha thee kopen een keer te proberen en op te nemen in je dagelijkse routine. Of, als je dat al deed, om te kijken of er misschien effectievere manieren zijn die passen in jouw dag.

Hier zijn een aantal ideeën:

  1. Drink 's ochtends een matcha latte als vervanging voor koffie: Begin de dag met een energie boost en een goede stoot antioxidanten door je ochtend kopje koffie te vervangen door een matcha latte. Je kunt een simpele latte maken door een theelepel matcha poeder te kloppen met heet water (zodat het niet klontert!), en daarna  melk (of je favoriete plantaardige variant) toe te voegen. Zo simpel kan het zijn.

  2. Voeg een schep matchapoeder toe aan smoothies, havermout of muesli: voeg een schep matcha poeder toe aan je ochtend smoothie, havermout of muesli voor een heerlijke boost. Matcha poeder mengt goed met verschillende soorten fruit en groenten, waardoor het een veelzijdige toevoeging is ontzettend veel van dit soort recepten. Afhankelijk van de andere ingrediënten (en als dat je bedoeling is) kun je het zelfs voor elkaar krijgen om de matcha praktisch niet te proeven.

  3. Voeg matcha toe aan bakrecepten: voeg matcha poeder toe aan je favoriete bak recepten zoals koekjes, cakes en brood voor een unieke smaak en voedingsboost. ------linkhier-------

  4. Gebruik matcha als natuurlijke voedselkleurstof: matcha poeder kan als natuurlijke voedselkleurstof gebruikt worden voor verschillende gerechten. Voeg het toe aan frosting, ijs of zelfs hartige gerechten voor een kleur- en smaak boost. Waar dit enorm goed werkt is bijvoorbeeld met kerst. Wanneer je een gerecht rood met groen wilt kleuren. Waarbij je matcha uiteraard kunt gebruiken voor alles dat groen moet zijn. ------linkhier-------

  5. Maak matcha thee als pre-workout drank: Veel mensen drinken een kop koffie voordat ze gaan trainen. Waarbij heel duidelijk een "spike" of piek te voelen is, die niet heel lang duurt. De geleidelijke energie boost van matcha kan nuttig zijn als pre-workout drank. Omdat het de energiepiek uitspreid over een langere periode. Waardoor je er langer baat van hebt bij het sporten, en je daarna niet zo hard crasht. Klop een theelepel matcha poeder met heet water en drink het 30 minuten voor je workout. Of roer de matcha door je pre-workout shake.

  6. Gebruik matcha als supplement voor gewichtsverlies: de potentiële gewichtsverliesvoordelen van matcha maken het een geweldige toevoeging aan een supplementenregime voor gewichtsverlies. Voeg een schep matcha poeder toe aan je proteïne shake of drink het als thee voor de maaltijd om de eetlust te verminderen. Als je daardoor uiteindelijk 10% minder eet, dan krijg je dus ook 10% minder calorieën binnen. Zo simpel kan het zijn.

  7. Drink matcha voor het slapen gaan: LET OP! Deze tip is niet op iedereen van toepassing! De L-theanine in matcha kan ontspanning bevorderen en stress verminderen, waardoor het een ideale drank kan zijn voor het slapen gaan. Sommige mensen reageren hier echter niet goed op, omdat er natuurlijk ook cafeine in matcha zit. Stel jezelf de volgende vraag: Ben jij iemand die een uur voor het slapen gaan nog lekker een kop koffie kan drinken en daarna zonder problemen in slaap valt? Zo ja, dan zou matcha wel eens de perfecte "upgrade" kunnen zijn voor je slaap ritueel. Ben je daarentegen iemand die de hele avond ver bij koffie uit de buurt dient te blijven als je enige hoop wilt hebben om in slaap te vallen? Laat deze tip dan vooral aan je voorbij gaan. Voor hen die deze tip wel willen proberen: Klop een theelepel matcha poeder met heet (maar niet kokend) water en drink het 30 minuten voor het slapen gaan voor een goede nachtrust.

Matcha thee is een krachtige en veelzijdige toevoeging aan elk dieet. Zijn hoge antioxidantengehalte, vermogen om energie te geven, gewichtsverlies te bevorderen, slecht cholesterol te verlagen maken het een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl. Matcha in je dagelijkse routine opnemen kan gemakkelijk en lekker zijn, of het nu in de vorm van een latte, smoothie, shake of gebak is. Als matcha thee kopen een overweging voor je is, dan zijn dit hopelijk genoeg redenen om de knoop door te hakken.

Met zoveel voordelen is het de moeite waard om matcha in je dieet op te nemen en te zien hoe het verschil maakt. Onthoud ook dat je voor de meeste voordelen gebruik maakt van hoogwaardig matcha poeder, bij voorkeur biologisch en 'ceremoniële' kwaliteit. Zorg er ook voor dat je consistent bent in je gebruik van matcha om er het meeste voordeel uit te halen. Probeer matcha en ervaar zelf waarom deze thee de tand des tijds heeft doorstaan.

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden