Waarom Moet Matcha Thee Geklopt Worden?

RSS
Waarom Moet Matcha Thee Geklopt Worden?

Waarom moet Matcha thee geklopt worden? Geen vreemde vraag. Het is misschien zelfs de meest gestelde vraag die wij krijgen. En het ligt inderdaad niet gelijk voor de hand waarom dit zou moeten.

Toegegeven, het kloppen van Matcha thee moet je even onder de knie krijgen. Het ritme en de klopbeweging hangt af van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, hoe groot je kom is, en welke vorm je kom heeft (hoe steiler de wanden van de kom, hoe moeilijker de Matcha thee er overheen klotst, en dus hoe steviger je kunt kloppen). Het kloppen eenmaal onder de knie hebbende, zul je gelijk nooit meer zonder willen. Voor ons is het bekijken van ons prachtig verkregen schuimkraag zelfs vóór het drinken al een klein genot!

Matcha is niet oplosbaar!

Om te beginnen wil Matcha thee nog wel eens verward worden met (groene) thee poeder. Dit laatste is een oplosbaar fabrieksmatig vervaardigd (synthetisch) poeder met een smaakje dat volledig oplost in water. Zie het als soort limonade in poedervorm met theesmaak. Chemisch!

Onze Hey Matcha (en álle echte Matcha) bestaat uit daadwerkelijke fijngemalen theebladeren van de camellia sinensis thee plant. Deze theebladeren zijn zó fijn gemalen dat ze uiteindelijk verworden tot een zacht poeder dat we kennen als Matcha. Dit is een heel process waar je hier meer over kunt lezen. Maar vooral belangrijk is 1) dat er in dit hele proces geen ander stoffen aan de Matcha worden toegevoegd. Het bestaat dus voor 100% uit natuurlijke theebladeren. En 2) dat Matcha dus niet oplosbaar is in water. Het zijn immers microscopische stukjes echt theeblad, dat langzaam naar de bodem zweeft.

Dit is waar het kloppen van Matcha om de hoek komt kijken.

Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.

De schuimkraag

Door de Matcha te kloppen - en er dus lucht doorheen te slaan - wordt tevens de smaak verhoogd en ontstaat de niet weg te denken schuimlaag.
Deze schuimlaag heeft een paar belangrijke eigenschappen.

Om te beginnen houdt de schuimlaag meer zwevende deeltjes vast zodat deze dus minder snel naar de bodem zweven en de thee egaler te drinken blijft.
Maar minsten net zo belangrijk is dat een goede schuimlaag een enorm effect heeft op de smaak van de Matcha thee. Hoe dat kan? Heb je ooit een biertje gedronken waarvan de schuimkraag is verdwenen? Dat is een stuk minder lekker!

Ook belangrijk om te vermelden: met je Matcha klopper kun je nadat je de Matcha in de kom hebt gedaan maar vóórdat je het water erbij giet het poeder met de klopper zachtjes fijn drukken. Hierdoor verwijder je alle mogelijke korreltjes en bereik je al het bovenstaande veel beter, doordat het poeder minder gaat klonteren als je er water bij gooit.

Bovenstaand proces en beschrijving geldt in principe voornamelijk voor Ceremoniële Matcha; Matcha van hoge kwaliteit die je als thee drinkt. Zoals onze Hey Matcha Premium.

Klik op de video om deze te bekijken.

 

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden