Matcha, Macha, & Maccha (抹茶) | Leer Hoe Je Dit Japanse Groene Theepoeder Spelt en Uitspreekt

RSS

matcha in het japans geschreven

Wat is Macha en waar komt het vandaan?

Wist je dat macha en maccha beide veelvoorkomende spellingen zijn van matcha (抹茶), een Japans woord voor een groene theepoeder? Matcha is een voedzame variant van groene theepoeder waarbij je hele theebladeren inneemt die fijn gemalen zijn na schaduwrijke groei aan het einde van hun oogst.

Populariteit van Matcha Buiten Japan

Matchathee is populair geworden ver buiten zijn land van herkomst, Japan, vaak nu verkocht in theewinkels, gezondheidswinkels en via online webshops zoals Hey Matcha. Hoewel het woord voor dit fijn gemalen groene theepoeder meestal als 'matcha' wordt gespeld in de VS en andere Engelssprekende landen, zijn er wereldwijd verschillende en geaccepteerde manieren om matcha te spellen, zoals maccha en macha.

Oorsprong van het Woord Matcha

Afkomstig uit Japan, komt matcha van het oude Japanse woord 'matsu,' wat malen betekent, en 'cha,' wat thee betekent. De 'tsu' in 'matsu' wordt een stille lettergreep met een kleine pauze waardoor 'ma-cha' ontstaat. In het westen dus meestal geschreven als 'matcha'.

Hoewel het woord matcha uit Japan komt, ligt de oorsprong van groene theepoeder in China. Matcha werd voor het eerst geïntroduceerd in Japan in de 1100s door een Zen-boeddhistische monnik die groene theezaadjes meenam bij zijn terugkeer uit China na zijn studie. Hij hielp de basis te leggen voor "de weg van thee" in Japan (Cha-do), waarbij de essentiële bereiding van thee een oefening was gericht op schoonheid, eer en toewijding in een verder gebrekkige wereld.

Hoe Spreek Je Matcha Uit?

De truc met matcha is dat er een onuitgesproken gutturale pauze in het woord zit. Dat is lastig voor niet-natuurlijke Japanse sprekers om uit te spreken! Het is bijna alsof je stottert ... of een pauze neemt tussen de twee lettergrepen.

In zekere zin is de Japanse taal accentloos in vergelijking met alle verschillende variaties van het Engels wereldwijd. Dus als je in het Japans elke lettergreep probeert uit te spreken zonder een accent te gebruiken, klink je waarschijnlijk natuurlijker.

Mah-cha komt dichtbij, maar het juiste geluid kan ook meer zijn als mah-ccha. Of ... een andere manier om erover na te denken: mah - hh - cha. Neem drie slagen.

Mensen spreken het ook vaak uit in het Engels als Mah-ch-cha. Dus op een manier zou de meest zinvolle manier om matcha fonetisch uit te spreken, maccha zijn, maar matcha met een 't' is nog steeds de meest gebruikelijke manier van schrijven.

Vrouw die matcha drinkt

Wat is Matcha?

Macha is niet zomaar een groen theepoeder. Het is een hoogwaardige groene thee die tot poeder is gemalen en vervolgens wordt bereid door het te kloppen in heet water tot een schuimig drankje in plaats van het te laten trekken in een zakje. Matcha wordt geteeld, geoogst en steengemalen op een speciale manier, wat leidt tot een hoog gehalte aan l-theanine, chlorofyl, cafeïne, ECGC en andere gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Hoe Wordt Matcha Geteeld?

Gedurende eeuwen hebben Japanse boeren matcha onder speciale omstandigheden verbouwd. In de laatste drie weken voor de oogst worden de groene theestruiken bedekt met donkere zeilen of bamboeschermen, waardoor de matcha theebladeren worden beschermd tegen de zon en een overproductie van chlorofyl en l-theanine wordt gestimuleerd - wat matcha-thee zijn kenmerkende heldergroene kleur geeft.

Hoe Wordt Matcha Gemaakt?

Na hun tijd in de schaduw worden de jonge tencha-theebladeren geoogst. Ze worden met de hand geplukt, ontdaan van stengels en aders, gestoomd en vervolgens aan de lucht gedroogd. Daarna worden de bladeren gesorteerd in verschillende gradaties matcha - waarbij de jongste, groenste theebloesems van de eerste oogst worden gebruikt voor ceremoniële matcha en latere oogsten worden gebruikt om culinaire en premium matcha te maken.

Eenmaal gesorteerd worden de theebladeren voorzichtig steengemalen - wat leidt tot een ultrafijn, hoogwaardig groene thee matchapoeder dat zowel warm als koud kan worden geconsumeerd.

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden