Groene Thee vs Witte Thee: Wat is het Verschil?

RSS

 

Vrouw die thee drinktWitte thee en groene thee zijn twee soorten thee die worden geoogst van dezelfde plant - Camellia sinensis. Ze kunnen allebei een hoog cafeïnegehalte hebben, een grote hoeveelheid antioxidanten en een heerlijke smaak, maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen groene thee en witte thee? De meeste onderscheidingen tussen witte thee en groene thee komen voort uit de zeer verschillende verwerkingsmethoden die worden gebruikt om de twee theeën te produceren.

Het belangrijkste verschil tussen witte en groene thee:

Witte theeën zijn de minst verwerkte van alle theeën, waarbij de theeblaadjes worden geplukt en aan de lucht worden gedroogd tot ze het ideale vochtgehalte van ongeveer 5-10% bereiken. Witte thee oxideert ook natuurlijk tijdens het drogen - dus de enige blootstelling aan warmte die witte thee heeft, is aan de zon.

Groene thee wordt geplukt en vervolgens blootgesteld aan warmte, vaak in de vorm van roosteren, pan-roosteren of stomen. Door de theeblaadjes aan warmte bloot te stellen, wordt het enzym dat de oxidatiereactie katalyseert uitgeschakeld, waardoor de chlorofyl behouden blijft dat groene thee zijn naam geeft.

Het type warmte dat wordt gebruikt - droge warmte versus hete warmte - leidt tot twee verschillende smaakprofielen. Groene thee behandeld met droge warmte heeft meer een bloemige, nootachtige en zoete groene smaak, terwijl oxidatie door natte warmte resulteert in een meer ziltige, oceaanachtige, plantaardige smaak.

Hoewel deze twee soorten theeën vergelijkbaar zijn, zijn er enkele vrij duidelijke verschillen tussen witte thee en groene thee.

Witte thee vs groene thee: alles wat je moet weten:

Witte Thee:

 • Witte thee bevat 6-55 milligram cafeïne per portie, met een gebruikelijke hoeveelheid van ongeveer 40 milligram cafeïne.
 • Bleekgeel van kleur met een lichte body, milde en licht fruitige smaak.
 • Oorspronkelijk uit China, maar wordt nu ook geteeld in veel buurlanden zoals Nepal.
 • Bladeren worden aan de lucht gedroogd.
 • Witte thee wordt niet geoxideerd en blootgesteld aan onnodige warmte tijdens de verwerking.

Groene Thee:

 • Groene thee bevat meestal rond de 30 tot 50 milligram cafeïne in een gebruikelijke portie, terwijl matcha groene theepoeder goed kan zijn voor meer dan 70 milligram cafeïne per portie.
 • Geel tot heldergroen van kleur met een grasachtige, umami, plantaardige smaak.
 • Ontstaan in China, maar wordt ook geteeld in andere Aziatische landen. Matcha groene theepoeder wordt beschouwd als een product van Japan.
 • Bladeren worden geperst, gekruld of tot een fijn poeder vermalen.
 • Bladeren worden gepanfrituurd of gestoomd en oxidatie wordt gestopt.


Verwerking

Witte theeën worden voornamelijk geteeld en geproduceerd in China, terwijl groene thee vaak uit China en Japan komt, afhankelijk van het type groene thee.

Witte theebladeren worden geplukt vóór volledige rijpheid. Groene theebladeren worden geplukt wanneer ze nog jong zijn en kunnen de laatste paar weken voor de oogst in de schaduw worden gezet om matcha groene thee te produceren.

Witte theeën worden aan de lucht gedroogd en mogen de minste tijd oxideren. Van alle theesoorten ondergaat witte thee de minste verwerking. Groene thee mag iets langer oxideren dan witte thee en wordt vervolgens ofwel gepanfrituurd of gestoomd, wat het oxidatieproces stopt.

Brouwtechniek

Afhankelijk van het type groene thee kan het worden geconsumeerd door theebladeren in heet water te laten trekken of als een poeder (in het geval van matcha). Het wordt aanbevolen om groene thee te maken met water tussen de 140-175°F om de bladeren niet te verbranden. Groene thee wordt het kortst gezet, slechts één tot vier minuten, afhankelijk van de thee.

Witte thee wordt alleen geconsumeerd door theebladeren in heet water te laten trekken. De aanbevolen watertemperatuur voor witte thee is 180°F en theebladeren moeten slechts twee tot drie minuten worden getrokken.

De ondersteunende gezondheidsvoordelen van groene thee vs witte thee

Hoewel zowel groene als witte thee L-theanine bevatten, het kalmerende aminozuur, wordt gedacht dat groene thee, en met name matcha, een hogere hoeveelheid bevat. L-theanine is nuttig om cafeïne-jitters te voorkomen en een ontspannen maar toch alert gevoel te geven. Groene thee is een krachtpatser van antioxidanten en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van bepaalde ziekten.

Witte thee bevat ook antioxidanten en kan ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen. Witte thee staat vooral bekend om het bevorderen van de gezondheid van de huid, en veel huidverzorgingsproducten maken gebruik van witte thee. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat de mondgezondheid kan verbeteren.

Smaak van groene thee vs. witte thee

Witte thee staat bekend om zijn zeer milde, delicate smaak en wordt soms beschreven als met fruitige tonen zoals appel of hooi.

Groene theesoorten zijn krachtiger en worden vaak omschreven als grasachtig, nootachtig, licht plantaardig of met een sterke umami-smaak

Uiterlijk van groene thee vs. witte thee

Ondanks de naam is witte thee niet echt helder of wit, maar heeft het meer een gele tint. De fijne, zilverachtige witte haren die achterblijven op de ongeopende knoppen van de plant geven de thee zijn kleur. Als je een hele blad witte thee gebruikt, zul je eigenlijk het hele blad kunnen zien. In het geval van zilveren naald witte thee zal het meer lijken op witte toppen met zeer fijne haren. Witte theebladeren kunnen lichtgroen, bruin of wit zijn.

Groene thee kan variëren in kleur van geel tot zeer heldergroen, afhankelijk van de variëteit. Het stoppen van het oxidatieproces is wat groene thee zijn heldere kleur geeft. Groene theebladeren worden vaak plat geperst tot naaldachtige vormen of opgerold. Terwijl matcha wordt geleverd als een zeer fijn poeder.

Cafeïnegehalte van groene thee vs. witte thee

Witte thee bevat ergens tussen de 6-55 mg cafeïne per kop, afhankelijk van de variëteit.

Groene thee bevat ergens tussen de 30-70 mg cafeïne per kop, afhankelijk van de variëteit.

Lees hier meer over het cafeïnegehalte van matcha groene theepoeder.

Wat is witte thee?

Witte thee komt van de plant Camellia sinenesis en wordt beschouwd als een zeer delicate thee. Gangbare variëteiten zijn Darjeeling wit, Ceylon wit, witte pioenroos en zilveren naald. Vergeleken met zwarte en groene thee is witte thee de minst verwerkte en geoxideerde thee.

Om witte thee te produceren, worden bladeren en knoppen van de Camellia sineses-plant geplukt vlak voordat ze volwassen zijn, wanneer ze nog steeds bedekt zijn met fijne witte haren. Het zijn deze haren die witte thee zijn naam geven! Bladeren en knoppen worden met de hand geplukt en onmiddellijk gedroogd om oxidatie tot een minimum te beperken. Vanwege het gebrek aan oxidatie bevat witte thee naar verluidt een zeer hoog aantal antioxidanten, zelfs in vergelijking met de meeste andere soorten thee.

Witte thee heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan een groep antioxidanten die bekend staan als polyfenolen, wat in studies is aangetoond ontstekingen en schade door vrije radicalen te verminderen. Polyfenolen in witte thee kunnen ook helpen bij een gezonde immuniteit. Witte thee lijkt ook het metabolisme met ongeveer 4-5% te verhogen en kan helpen bij het bereiken van een gezond gewicht.

Matcha verwerkingsprocess

Wat is groene thee?

Groene thee komt ook van de plant Camellia sinenesis en populaire variëteiten zijn matchapoeder, sencha, groene buskruit, hojicha, genmaicha. Om groene thee te produceren, worden bladeren en knoppen iets langer dan witte thee gelaten, dan geplukt en laten drogen en verwelken. Ze worden vervolgens onmiddellijk gekookt en geconserveerd door een warmtebehandeling. Dit proces helpt voorkomen dat de bladeren oxideren en geeft groene thee zijn rijke kleur.

Hoewel de meeste thee een vergelijkbaar proces ondergaat, ondergaan verschillende soorten groene thee enigszins verschillende processen, waardoor ze hun unieke smaak, smaak en uiterlijk krijgen. Om bijvoorbeeld matcha groene theepoeder te maken, wordt de plant in de laatste paar weken voor de oogst in de schaduw gezet, worden de jongste theeknoppen geplukt, verwerkt en gemalen tot een zeer fijn poeder.

Groene thee - vooral matcha groene theepoeder - bevat veel catechines, een groep antioxidanten die hebben aangetoond cellulaire schade te verminderen, ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het hart en hypertensie te verbeteren. Bovendien kan groene thee nuttig zijn bij het verbeteren van cognitieve functies en het verminderen van stress. L-theanine, waar matcha met name bekend om staat, kan helpen bij stress en focus.

Net als witte thee kan groene thee, en vooral matcha groene theepoeder, het metabolisme stimuleren en helpen bij het verkrijgen van een gezond dieet.

Wat zijn de overeenkomsten tussen groene en witte thee?

Hoewel deze twee verschillende theesoorten vrij onderscheidend zijn qua smaak, kleur en uiterlijk, delen ze ook veel overeenkomsten.

 • Witte thee en groene thee komen van de plant Camilla sinenesis.
 • Beide theesoorten zijn gunstig voor onze gezondheid.
 • Bevatten vergelijkbare antioxidante voordelen.
 • Bevatten catechines.
 • Verminderen oxidatieve stress.
 • Kunnen bijstaan bij een gezonde immuniteit.
 • Bevatten ontstekingsremmende bestanddelen.
 • Ondersteunen een gezond metabolisme en kunnen helpen bij het in stand houden van een gezond dieet.

Vanwege de cafeïneverschillen zal groene thee iets meer een opkikker hebben dan witte thee. Hierdoor kan groene thee een beter drankje zijn voor 's ochtends, terwijl witte thee misschien het beste is voor later in de middag.

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden