4 feiten over Matcha thee die je moet weten!

RSS
Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha thee is in de Verenigde Staten en Australië steeds groter aan het worden en wordt door fans al omgedoopt tot de koffie 2.0.

Matcha heeft een bijzonder verhaal, bijzondere eigenschappen en toepassingen.

Hoewel wij in Nederland altijd een klein beetje achterlopen bij deze zwaargewichten, beginnen we ook hier de kracht van Matcha thee steeds meer te beseffen: Op steeds meer menukaarten in cafeetjes is Matcha te vinden als thee of latte, en Instagram wordt steeds verder gevuld met foto's van groene smoothies, groene koppen thee en zelfs groene pannenkoeken.

Matcha is een erg bijzonder product en hier lees je 4 feiten over Matcha die je waarschijnlijk nog niet wist!

 

1 Matcha thee is eeuwen oud!

Als je Matcha nog niet zo lang kent, hoor je waarschijnlijk bij een kleine meerderheid. Maar hoewel hier in Nederland (en zelfs in de VS en Australië) Matcha relatief nieuw is, neemt de bekendheid zoals gezegd snel toe, voornamelijk onder groepen die veel met voeding en smaak bezig zijn.

In Japan is Matcha daarentegen alles behalve nieuw. Matcha is daar al eeuwen zelfs bijzonder sterk verweven in de cultuur. In de vorm van tradities, gebruiken, en ontzettend veel heerlijke en bijzondere recepten.

De boeddhistische Monnik Eisai Myoan bracht Matcha voor het eerst naar Japan rond 1180 (dat maakt Matcha al minstens 800 jaar oud!) nadat hij het unieke thee poeder ontdekte op één van zijn reizen door China.

Matcha thee werd door Zen tempels in Japan erg snel omarmd en door monniken vaak gedronken om zijn bijzondere eigenschap om je kalm, alert en gefocust te houden. Wat voor de monniken erg waardevol was bij hun lange meditaties.

Het gebruik van Matcha groeide in Japan sindsdien erg snel, en had uiteindelijk zelfs invloed op tradities en gebruiken, waar het in een synthese met Zen boeddhisme in de 16e eeuw werd gebruikt bij het ontwikkelen van de nu bekende Japanse thee ceremonie door Sen No Rikyu. Die uiteindelijke uitgroeide tot een sterk verweven traditie en manier van leven in alle lagen van de Japanse bevolking. Het besef van schoonheid van simpele dingen en leven in het hier en nu staat hierbij centraal, en wordt hiermee uitgediept.

Tegenwoordig is de productie van Matcha in Japan tot in de perfectie verbeterd en wordt Matcha hiermee ook internationaal steeds bekender. Onder meer dankzij zijn erg veelzijdige toepassingen en vele voordelen is het geen toeval dat Matcha naar de top van de superfoods aan het klimmen is.

2015 en 2016 lijken de jaren van Matcha te gaan worden!

 

2 De ene Matcha is de andere niet…

Een van de grootste bronnen van verwarring, vooral bij beginners, is dat alle types Matcha nagenoeg gelijk lijken aan elkaar. Tot je ze proeft. Dan blijkt het tegenovergestelde waar te zijn: de verschillen zijn enorm! Vergelijk het met het verschillen tussen een goede espresso en een goedkope oploskoffie. Of een slechte en goede wijn. Die twee wil je niet met elkaar verwarren.

4 feiten over Matcha thee die je moet weten!

Matcha is bij veel mensen nu nog vooral bekend door bijvoorbeeld de Matcha Latte’s bij de Starbucks en Bagels & Beans; een zoete en sterk verwerkte drank die zeker erg lekker smaakt, maar de echte Matcha beleving eigenlijk geen eer aan doet.

Als je Matcha voor het eerst drinkt is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten zodat je niet teleurgesteld wordt door een wrange, bittere en simpelweg onplezierige smaak. Veel mensen die dit overkomt knappen vervolgens volledig op Matcha af en missen vervolgens alle prachtige gebruiken en voordelen die Matcha te bieden heeft.

Bij ons ging het Matcha lampje ook pas branden toen we in Azië Matcha proefte van hoge kwaliteit. Het leek wel een heel ander product in vergelijking met de goedkopere varianten. En niet lang daarna konden we niet meer zonder.

Er zijn dus een aantal dingen waar je vooral op kunt letten zodat je zeker weet dat je (eerste) Matcha ervaring een goede zal zijn. Daar kun je op onze "herken-de-beste-matcha"-pagina meer over lezen.

 

3 Je gooit niets meer weg

Normale groene thee (in zakjes) laat je een paar minuten trekken in water en gooi je daarna weg. Hierdoor krijg je niet alleen veel minder smaak maar ook minder voedingselementen binnen. Gemiddeld maar 10%.

Voor het maken van Matcha thee worden de geselecteerde theebladeren in hun geheel vermalen in authentieke granieten molens. Deze authentieke molens vermalen de theebladeren tot Matcha, met een gemiddelde dikte van maar 5 micrometer. Dat is even fijn als bijvoorbeeld talkpoeder. Om dit voor elkaar te krijgen kan een molen waarin hoge kwaliteit Matcha geproduceerd wordt maar 30 gram Matcha per uur produceren! Het is een lang proces met veel stappen.

Door dit proces kan vervolgens wél 100% van het theeblad geconsumeerd worden. Waardoor een kop Matcha gelijk staat aan wel 15 kopjes gewone groene thee.

4 feiten over Matcha thee die je moet weten!

4 Wauw je vrienden en familie

Het mooie aan Matcha thee poeder is dat het niet alleen een thee is. Het wordt ook steeds populairder bij gebruik in de keuken als toevoeging bij veel verschillende en veelzijdige recepten voor een interessante kleurtoevoeging en bijzondere smaak. Op een feestje aankomen met een knalgroen gerecht dat ook nog is heerlijk en bijzonder smaakt zorgt gegarandeerd voor en kleine hype! En met zijn veelzijdige gebruik in alles van groene thee smoothies tot bananen-Matcha-pannenkoeken is er werkelijk voor ieder wat wils.

We hebben laatst zelf in een creatieve opwelling bij het toasten geprobeerd of we onze Prosecco wat interessanter konden maken met een schepje Matcha. En geloof het of niet, zelfs dat smaakte verassend leuk!

Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden