Matcha Kopen: Ceremonial Matcha Poeder vs Keuken Matcha – Het Verschil!
Delen
Matcha kopen gaat bij beginners nogal vaak mis, omdat mensen de verkeerde kopen. Met een slechte eerste kennismaking tot gevolg. En je weet wat ze zeggen over eerste indrukken!
De Ontdekking van Matcha Thee Poeder
Een klant vertelde ons nog niet zo lang geleden haar ervaring met het vinden en bestellen van matcha. Ze ontdekte een fijne matcha in haar favoriete koffietentje bij haar in de stad waar matcha opeens op het menu stond in de vorm van een thee en een matcha Latte, die ze beide heerlijk vond. Nadat ze op het internet meer over matcha poeder te weten was gekomen besloot ze zelf matcha te bestellen om er thuis vaker van te genieten.
Ze kwam al vrij snel terecht op een van de grotere gezondheidswinkels van Nederland die een matcha in hun assortiment hadden. "Moet goed zijn!" - dacht ze.
Een paar dagen later kreeg ze de matcha binnen, en al een paar minuten later stond ze in de keuken om haar eerste kom matcha te maken. Bij het nemen van haar eerste slok - je voelt hem misschien al aankomen - kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet klopte. Had ze wel de juiste hoeveelheid matcha gebruikt? Was het water niet te heet? Had ze er nog iets anders doorheen moeten roeren? En waarom had ze geen schuimlaag?
De matcha smaakte ontzettend bitter, sterk en onaangenaam! Net nu zo zich zo had verheugd op een heerlijke kop thee.
Twee Soorten Matcha Poeder
Soortgelijke ervaringen zijn zoals gezegd niet schaars bij beginnende drinkers die matcha kopen, en ze zijn voor sommigen zelfs de reden dat ze daarna helaas nooit meer naar matcha omkijken.
Hoewel deze situaties begrijpelijk zijn, zijn ze ook goed te vermijden! Matcha komt namelijk in veel verschillende gradaties voor, maar wordt veelal opgedeeld in twee grote categorieën: matcha van 'ceremoniële' kwaliteit, en matcha van 'keuken' of 'culinaire' kwaliteit. En deze categorieën verschillen enorm van elkaar.
We krijgen geregeld de vraag wat nou het verschil is tussen de twee, en ook horen we geregeld variaties op het bovenstaande verhaal. Die vaak ontstaan doordat mensen de verkeerde matcha kopen voor het verkeerde doel. Het lijkt ons daarom een goed idee om in deze blog post de grote verschillen te verduidelijken tussen de twee grootste categorieën, zodat je vanaf nu alleen nog maar voor aangename Match verassingen komt te staan!
Ceremoniële Matcha
Simpel gezegd is dit matcha poeder van de hoogste kwaliteit. Zoals onze Hey Matcha Uji Ceremonial. Die wordt gemaakt van de jongste blaadjes, alleen van het bovenste stuk van de Gyokuro theeplant die met de hand worden geplukt bij de allereerste thee oogst. Deze matcha wordt met granieten molens fijngemalen.
Hoewel deze matcha in principe in elk recept, shake en smoothie gebruikt kan worden, dient deze in het specifiek om met de Chasen geklopt te worden en puur te drinken als thee.
Wat namelijk gelijk opvalt, is de zachte maar erg volle smaak met veel mooie subtiele ondertonen; zoete tinten van chocolade en koffie in onze Hey Matcha Uji Ceremonial bijvoorbeeld. Met zeer weinig- tot geen bitterheid bij de juiste hoeveelheid, zoals je dat ook zou aantreffen in gewone groene thee.
Ook horen ceremoniële matcha's een zeer felle groene en frisse kleur te hebben, met een zoetige, frisse, grasachtige geur met veel ondertonen. Door deze eigenschappen te leren herkennen bij het kopen van matcha kun je over het algemeen alle teleurstellingen zoals boven beschreven makkelijk voorkomen.
Je kunt door deze eigenschappen en subtiliteiten van ceremoniële matcha's het beste genieten als pure thee zonder extra toevoegingen, zoals een goede koffie of goede wijn. Als je het echte Japanse thee zetten wil ervaren check dan ook onze 8-delige matcha set.
Bij Hey Matcha kun je alleen ceremoniële matcha kopen. Waarom? Omdat we zelf matcha drinkers zijn die het belangrijk vinden om de waardevolle voedingsstoffen die matcha zou moeten hebben, ook daadwerkelijk binnen te krijgen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat oudere theeblaadjes - waar lagere
kwaliteit matcha van wordt gemaakt - veel minder van deze voedingsstoffen bevatten dan jonge theeblaadjes, zoals in onze ceremoniële matcha.
Laat geen voedingsstoffen liggen door lagere kwaliteit matcha te drinken.
Keuken Matcha
Matcha’s van keukenkwaliteit heeft een lagere prijs in tegenstelling tot ceremoniële matcha's en worden gemaakt van wat volwassenere theeblaadjes, die speciaal worden geblend om te dienen voor alledaagse matcha doeleinden. Deze zijn perfect geschikt om mee the koken en bakken, in matcha Latte's, in proteine- en afvalshakes, smoothies, ijs, en zelfs gezichtsscrubs.
Wanneer je deze matcha als pure thee proeft, is deze sterker bitter en wrang, met een veel sterker maar vlakker smaakprofiel die beter herkenbaar is te midden andere sterke smaken. En dat is in shakes, cakes en Latte's precies de bedoeling! Wanneer deze namelijk gemixt wordt met andere smaken en gerechten, verdwijnt de bitterheid en houdt je bij de juiste hoeveelheid een heerlijke matcha/groene theesmaak over. Samen met een prachtige groene kleur in je creatie, een bonk energie, en andere voordelen van matcha! Voorbeelden van perfect gebruik van deze matcha is bijvoorbeeld in het groene thee-ijs dat vaak te vinden is op het menu bij Japanse restaurants.
Keuken matcha wordt door bovenstaande eigenschappen daarentegen onaangenaam om in pure vorm als thee te drinken. Het verschil is echt heel groot.
Laat het echte, verfijnde genieten maar aan de ceremoniële Matcha’s over!
Wat is jouw eigen ervaring met matcha kopen? En de kwaliteit van verschillende matcha? Hoeveel verschillende matcha’s heb jij al geprobeerd? En wat vindt jij het belangrijkste aspect aan je matcha? Laat het ons weten!