4 Redenen waarom Uji Matcha de Beste Kwaliteit Japanse Matcha Groene Poeder is

RSS

Vrouw die matcha thee drinkt

Hoewel alle soorten thee afkomstig zijn van dezelfde plant (ja, je leest het goed!), is niet alle thee gelijk gemaakt. Uji matcha wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit matcha die je kunt krijgen. Lees verder om te ontdekken waarom.

1. Weer en bodem in Uji

Het kan moeilijk te geloven zijn, maar alle theeblaadjes komen van dezelfde plantensoort, de Camellia sinensis-plant. Het verschil in theesoort, kwaliteit en gezondheidsvoordelen hangt af van drie dingen: de omstandigheden waarin de theeblaadjes groeien, de manier waarop de bladeren worden geoogst en hoe de theeblaadjes worden bereid na de oogst.

Uji ligt aan de zuidelijke rand van Kyoto en is binnen een uur met de trein te bereiken vanuit Kyoto, waardoor het een geweldige plek is om te bezoeken als je de kans krijgt. Uji Japan heeft het perfecte klimaat en bodemtype voor theegroei. Theeplanten groeien tussen maart en november en blijven de rest van het jaar slapend tijdens de koudste maanden. Tijdens het groeiseizoen hebben bodemtype, pH en hoeveelheid neerslag een cruciaal effect op de opbrengst van theeblaadjes van elke Camellia sinensis-plant.

Theeplanten groeien het beste in gebieden waar de gemiddelde jaarlijkse temperatuur boven de 16 graden Celsius ligt en de gemiddelde neerslag tussen de 1.500 en 2.000 mm per jaar ligt. Groene thee groeit het beste in warme en vochtige klimaten met goed doorlatende, vruchtbare, zure grond... omstandigheden die allemaal in Uji te vinden zijn!

Het klimaat en de bodemeigenschappen in Uji zijn een belangrijke reden waarom de Uji matcha uit Japan zo hoog wordt gewaardeerd.

2. Deskundige theeboeren in Uji

Theeplanten kunnen in het wild groeien zonder enige menselijke betrokkenheid. Maar boeren die uiterst deskundig zijn op het gebied van groeiomstandigheden en oogst kunnen de kwaliteit en opbrengst van de theeproductie aanzienlijk verbeteren.

Theeboeren in Japan hebben een grootse geschiedenis. Een van de oudste theehuizen in Japan, Tsuen Tea, is meer dan 800 jaar oud en bevindt zich in Uji. De matcha-theeceremonie werd gestart door een Zen-monnik die groene thee uit China naar Japan bracht in 1191. In Japan is thee diepgeworteld in het dagelijks leven en Japanse boeren hebben generaties lang expertise opgedaan in het kweken en bereiden van theeblaadjes en blijven hun kennis doorgeven aan de volgende generatie theeproducenten.

De theevelden van Uji hebben de groene theesoorten Sencha en Gyokuro uitgevonden en gecreëerd. Uji-theeboeren selecteren hun planten specifiek op hun gewenste eigenschappen en propageren die planten om nieuwe te creëren. Propageren is de praktijk van het gebruik van levende stekken planten in plaats van gedroogde zaden om nieuwe planten te laten groeien. Levende stekken dragen 100% van het genetische materiaal over van hun ouderplant, terwijl zaden slechts ongeveer 50% overdragen. Door propagering te gebruiken, kunnen Uji-theeboeren hun beste theeproducten selecteren en deze in feite klonen!

Hoewel theebomen op zichzelf tot wel 1.000 jaar kunnen leven, planten boeren in Uji ongeveer elke 40 tot 50 jaar nieuwe bomen.

3. Beschaduwing en snoeien

Uji matcha groene thee staat bekend om zijn unieke umami-smaak, heerlijke geur en rijke, levendige kleur die het zo bijzonder maakt.

Beschaduwen van theeblaadjes en precies snoeien tijdens de groeistadia zijn twee wetenschappelijk bestudeerde en bewezen manieren om de kwaliteit en opbrengst van theeblaadjes te verbeteren.

Beschaduwen van theebomen is een beetje als het gouden zone van theeboerderijen. Te veel schaduw of te weinig schaduw leidt tot lagere kwaliteit matcha groene thee. Uji-theeboeren gebruiken zeer specifieke schaduwpraktijken om de bitterheid te verminderen en de hoeveelheid L-theanine, cafeïne en chlorofyl in Uji matcha groene thee te vergroten en het die unieke en heerlijke kenmerken te geven.

Een ander essentieel element van matcha theeboerderijen is plantensnoei. Regelmatig snoeien van theebomen helpt ze op een hoogte te houden die optimaal is voor de oogst en stimuleert ook nieuwe groei op elke plant, wat resulteert in meer bladeren en een hogere opbrengst van thee. Snoeien is een specifieke praktijk die vaardigheid en kennis vereist, iets waar Uji-theeboeren volop van hebben!

Matcha thee kom vastgehouden

4. Oogsten & malen

De weelderige, groene glooiende heuvels en valleien van Uji zijn een lust voor het oog. Het is gemakkelijk te zien waarom Uji de geboorteplaats is van ceremoniële matcha-thee als het landschap zelf je de adem kan benemen.

Vanwege de topografie van Uji is zelfs de manier waarop Uji-theeboeren theebladeren oogsten speciaal.

Grote theeoogstmachines kunnen niet worden gebruikt in Uji. Dat betekent dat een groot deel van de hoogste kwaliteit theeblaadjes die in Uji worden geplukt, met de hand worden geplukt. Oogsters selecteren zorgvuldig de jongste, meest tere bladeren om te gebruiken in ceremoniële matcha-thee en bewaren de stevigere, krachtigere bladeren voor gebruik in voedselproducten of matcha van lagere kwaliteit.

Na de oogst worden de Uji-theeblaadjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een uiterst fijn poeder met een traditionele granieten molensteen. Het geproduceerde poeder is fijn genoeg om snel in heet water op te lossen en kan met weinig moeite worden gemengd met een traditionele bamboe klopper.

Het gebrek aan zware machines bij de oogst en verfijning van Uji matcha betekent dat Uji groene thee veel lokale mensen in dienst heeft en een zeer lage uitstoot van broeikasgassen in het milieu heeft.

De conclusie | Uji matcha is het hoogste kwaliteit matcha groene thee poeder

Om vele redenen is Uji matcha groene thee poeder het hoogste kwaliteit matcha ter wereld. Meer dan 800 jaar geleden werd matcha geboren in Uji en de eeuwenoude kennis van theeteelt in Uji zal blijven worden doorgegeven voor generaties.

Probeer onze uji ceremoniële matcha en je zult proeven wat Uji matcha zo bijzonder maakt.

Ben je nieuw in het maken van matcha? Begin hier.

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden