Matcha Thee Schuimt Niet? Met deze 4 tips zit je altijd goed

RSS
Matcha Schuimlaag

Je Matcha thee schuimt niet? Je bent niet de enige die met dit aspect van het drinken van Matcha stoeit! Veruit de meesten vinden hun kom Matcha niet compleet zonder een goede schaamlaag. Zeker als je hem al eerder hebt gedronken lekker schuimend hebt gedronken. Dat is ook niet zo gek, want net zoals op bijvoorbeeld bier, voegt de schuimlaag echt smaak toe!

Hoewel het voor het verkrijgen van een schuimlaag nodig is om de Matcha te kloppen, is dat niet de enige rede waarom de schuimlaag ontstaat. De schuimlaag vormt namelijk door een bestanddeel in de Matcha genaamd saponine. Hogere kwaliteit Matcha heeft over het algemeen een hogere kwaliteit saponine. Waardoor de Matcha makkelijker schuimt.

Als je kom Matcha maar niet wilt schuimen, dan kan het zijn dat er iets mis gaat bij het bereiden van de Matcha.

Kwaliteit

Maar laten we bij het belangrijkste punt beginnen: Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet, of zeer moeilijk en zeer weinig. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. Onze Hey Matcha Culinair kan voor ontzettend veel toepassingen gebruikt worden zoals het maken van Matcha Latte, Matcha cake en Matcha pannenkoeken, maar het is niet de bedoeling deze te drinken als thee. Het kán natuurlijk wel. En dat hebben we natuurlijk ook geprobeerd: het is goed te drinken, maar buiten de matig bittere smaak konden we er ook niet van verwachten dat we een fantastische schuimlaag op onze thee zouden krijgen. Daar is deze Matcha gewoon niet voor bedoeld en was ook eigenlijk niet te vergelijken met de heerlijke schuimkraag op onze Hey Matcha Premium.

Dus de eerste vragen die je jezelf moet stellen zijn: Is mijn Matcha van goede kwaliteit? En probeer ik niet bijvoorbeeld van keuken-Matcha, thee te maken?

Het zeven van de Matcha

Het zeven van Matcha wordt door veel mensen overgeslagen, en afhankelijk van de manier van kloppen is dat over het algemeen ook goed mogelijk. Maar de manier waarop de thee wordt geklopt, en bijvoorbeeld het materiaal van de kom waaruit je Matcha drinkt, kunnen wel degelijk invloed hebben op de schuimlaag. En de Matcha dan zeven voordat er water wordt toegevoegd heeft dan een groot effect op de schuimlaag die ontstaat. Hoe fijner het Matcha poeder namelijk in de kom ligt, hoe meer oppervlak er gecreëerd wordt die reageert met het water, en zo dus makkelijker en sneller voor een goede schuimlaag kan zorgen.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

Is het water heet genoeg?

We weten allemaal dat Matcha thee niet gezet dient te worden met kokend water omdat dat de structuur van de Matcha kapot maakt en daarmee de smaak. Maar een te lage temperatuur is net zo funest, en één van de dingen waaraan je dat dat erg snel merkt, is de schuimlaag.

Te koud water heeft erg veel moeite om samen met de Matcha een schuimlaag te vormen omdat het minder reageert met de bestanddelen in de Matcha. Het water iets heter toevoegen kan al een groot effect hebben!

Hoe creeër je de optimale temperatuur water voor het bereiden van je Matcha? Geen zorgen, we have got you covered!

Is de water/Matcha verhouding correct?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer Match poeder betekend niet persé een betere schuimlaag. Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk. Tenzij je gaat voor een Koicha Matcha natuurlijk (erg lekker op zijn eigen bijzondere manier!) Maar meestal is dat niet gewenst.

Hoeveel water kun je het beste gebruiken voor een perfecte schuimlaag? Je kunt het beste uitgaan van ongeveer 70-80 ml water op 1 bamboe schepje Hey Matcha premium, dat gelijk staat aan ongeveer 1 gram.

Dan toch nog even over het kloppen...

Er zijn mensen die hun Matcha proberen te kloppen met een gewone keuken garde. En hoewel je de Matcha daarmee zeker kunt mixen met het water is er altijd één ding dat aan een kom Matcha ontbreekt als hij op deze manier wordt bereidt, je raad het al: de schuimlaag. Gebruik van een onjuiste klopper is de nr.1 rede voor het ontbreken van een schuimlaag.

De Matcha bamboe klopper is niet alleen gecreëerd omdat hij er prachtig uitziet en heerlijke aanvoelt. In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al snel dat de schuimlaag sterker en dikker werd naarmate er werd geklopt met een instrument met meer 'tandjes' dan gebruikelijk was voor andere producten. Dit leidde uiteindelijke tot de bamboe kloppers die we vandaag kennen, met in sommige uitvoeringen wel 120 kleine houten tandjes aan één kloppertje. Sneller een dikkere schuimlaag met minder werk!

Mocht je stoeien met het verkrijgen van een mooie schuimlaag die ook echt iets toevoegt aan je kom Matcha dan moeten bovenstaande tips je zeker op weg helpen om je eigen Matcha kunstwerk te maken. Succes, en geniet er zoals altijd van!

 

Vorige Post Volgende Post

Comments 2
  • Hey matcha
    Hey matcha

    Beste Jos,

    Dat kan zeker! Alleen heb je wel de kans dat de Matcha dan wat verklontert omdat ie niet goed verspreid en geklopt kan worden zonder Chasen.

    Warme groeten,

    Hey Matcha

  • jos buysen
    jos buysen

    hai friends….
    heb matcha thee , maar geen klopper. Kan ik nu gewoon thee zetten met een halve theelepel
    matcha-poeder, 80gr. warm water toevoegen,een schep goede honing ….en genieten!!!!
    hoor van jullie ok?
    love and joy jos

Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden