How To - Thee zetten: Zo bereidt je elke thee op zijn best en lekkerst!

RSS
1, 2, 3 super muesli met Hey Matcha

Wij zijn echte theeliefhebbers.

Matcha is onze favoriet, maar andere theesoorten drinken we natuurlijk ook erg graag!

We begrijpen dat jij dat waarschijnlijk ook doet. De kans is echter heel groot dat je jouw thee verkeert zet! En we willen je daar een handje bij helpen zodat je vanaf nu altijd optimaal kan genieten van elke thee die je drinkt, of dat nu Matcha of een andere theesoort is.

We hebben hier speciaal een handige thee tabel / infographic voor gemaakt die je bij het zetten van heel veel theesoorten kunt gebruiken. Sla hem op, print hem uit, en geniet optimaal van elke kop thee zouden wij zeggen. En vergeet dit artikel uiteraard niet te delen op facebook en met je vrienden die deze bereidingskaart ook goed kunnen gebruiken!

Een Wereld van Thee

Thee zetten is in principe heel makkelijk. Maar het gebruiken van bijvoorbeeld de juiste watertemperatuur heeft een behoorlijke effect op smaak. Lang niet alle theeën kun je met kokend water goed bereiden bijvoorbeeld!

Door daarnaast te zorgen voor een optimale trektijd van de thee kun je de smaak zelfs nog aangenamer maken.

Er is zelfs een studie gedaan waaruit bleek dat 80% van de mensen hun thee niet lang genoeg liet trekken, of er juist te lang niet zitten. Jammer voor de smaak!

Er zijn meer dan 3000 thee varianten op aarde. Maar verreweg de meeste theesoorten vallen in een van onderstaande 6 categorieën thee.

Hieronder vind je onze thee tabel, klaar voor gebruik (en om te delen natuurlijk!) Klik op de link onder de tabel voor een grotere versie.

Hoewel de tabel zich in principe vanzelf wijst, beschrijven we onder de tabel voor de duidelijkheid nog alle theesoorten kort, en hebben we het nog even over het creëren van de perfecte temperatuur water: heel makkelijk, maar je moet het even doorhebben.

1, 2, 3 super muesli met Hey Matcha

Je kunt een grotere versie van deze handige theekaart hier downloaden

De Theeën

Zwarte thee: wordt gemaakt door de theebladeren volledig te laten oxideren, met een diepe en sterke smaak als resultaat. Voorbeelden van zwarte thee zijn de Darjeeling en Assam uit India en de Yunnan en Keemun uit China. Een misschien iets bekendere variant is de Ceylon thee uit Sri Lanka en natuurlijk niet te vergeten Earl Grey.

Smaak tinten: Rijk, vol, en meestal krachtig.

Oolong thee: is een traditionele Chinese theesoort die door zijn mate van oxidatie ergens tussen zwarte en groene thee in zit. Oolong-thee ondergaat een aantal bijzondere processen die het zijn aroma en smaak geven. De theebladeren worden bijvoorbeeld verwelkt en de bladeren worden 'gekneusd' en gebroken om de oxidatie tegemoet te komen.

Smaak tinten: Bloemig aroma met een zachte nasmaak.

Groene thee: ondergaat een minimale fermentering tijdens het productieproces en ondergaat niet tot nauwelijks oxidatie.

Smaak tinten: Licht gebrand en grasachtig.

Gele thee: is een zeldzamere en vaak duurdere variant van groene thee. Hoe deze thee gemaakt wordt kan variëren en is voor sommige varianten zelfs een goed bewaard geheim, maar de meeste gele theesoorten worden gemaakt door gedroogde groene theebladeren te bedekken met matten waardoor ze in kleine mate oxideren.

Witte thee: De lichtste variant; gecreëerd door de jongste en verste theeblaadjes te plukken en direct te drogen. Waardoor er geen tijd is voor de blaadjes om te oxideren.

Smaak tinten: Zoet en geurig.

Matcha thee: Matcha komt van de Japanse woorden 'Ma' en 'Tcha', wat vrijelijk vertaald vermalen thee betekend. Matcha wordt gemaakt door de Gyokuro thee plant speciaal te laten groeien in de schaduw waardoor de pant extra stoffen produceert. En vervolgens (afhankelijk van de kwaliteit) speciaal geselecteerde blaadjes van elke plant te vermalen tot een fijn poeder welke je volledig drinkt. Je drinkt dus als het ware 'het hele blad' met alle kracht en voordelen van Matcha tot gevolg. Op deze pagina kun je hier meer over lezen. Naast het drinken in thee is Matcha ook vrijwel uniek in het feit dat het fantastisch te gebruiken is in recepten. Van groene thee ijs tot in afvalshakes.

De Perfecte Water Temperatuur

Hier gaat het bij het zetten van thee het meeste fout.

In Nederland zijn voorheen vooral bekend geweest met zwarte thee; Earl Grey en Ceylon bijvoorbeeld, maar ook veel vruchten theeën. Deze thee komt het beste tot zijn recht door deze te laten trekken in water dat net van de kook af is. Hierdoor is het voor veel mensen bijna automatisme geworden om hun thee te laten trekken water dat net van de kook af is. Terwijl vrijwel alle theesoorten behalve de zwarte, hier alleen maar slechter op worden!

De laatste jaren zijn andere theesoorten zoals hier boven beschreven - groene thee en witte thee bijvoorbeeld - veel populairder geworden en volop te koop in supermarkten. Deze theesoorten hebben echter allemaal een lagere temperatuur aan water nodig om te worden bereid en hun smaak goed naar voren te laten komen. Met kokend water mis je vaak veel smaakdimensies bij deze thee, en sommigen worden er ronduit door verpest.

Maar hoe krijg je dan water van bijvoorbeeld precies 75 graden voor het zetten van de perfecte groene thee? Je koker gaat immers gelijk naar 100!

Het antwoord is simpel: Kook water en voeg vervolgens in een bepaalde verhouding kraanwater (in de koker) toe om verschillende temperaturen te krijgen. De verhoudingen heeft ons team van wiskundigen voor je berekend en staat heel makkelijk aangegeven op de theekaart.

Wil je bijvoorbeeld water van 75 graden verkrijgen? Dan vul je de waterkoker met 100 ml water en brengt deze eerst aan de kook. Vervolgens schenk je hier nog 300ml water bij, et voila! Je hebt water van 75 graden. Het is voor de smaak van je thee zeker de moeite waard!

Als laatste gaat het hier natuurlijk om de verhoudingen. Dus je kunt van 100ml om 300ml natuurlijk ook 200ml om 600ml maken; het dubbele. Of je kunt 1 kopje kokend water met 3 kopjes kraanwater mengen. Net wat je zelf het makkelijkst vind!

Als je het liefst groene thee drinkt bijvoorbeeld zit de juiste verhouding al snel in je hoofd en maak je in vervolg in een handomdraai de perfecte temperatuur, en dus de perfecte kop thee!

 

Vorige Post Volgende Post

Comments 0
Laat een comment achter.
Je Naam:*
Email Adres:*
Je Bericht: *

Let op: comments moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

* Benodigde Velden