Hey Matcha Blog — Matcha

RSS

Matcha Thee Schuimt Niet? Met deze 4 tips zit je altijd goed

Matcha Schuimlaag

Je Matcha thee schuimt niet? Je bent niet de enige die met dit aspect van het drinken van Matcha stoeit! Veruit de meesten vinden hun kom Matcha niet compleet zonder een goede schaamlaag. Zeker als je hem al eerder hebt gedronken lekker schuimend hebt gedronken. Dat is ook niet zo gek, want net zoals op bijvoorbeeld bier, voegt de schuimlaag echt smaak toe!

Hoewel het voor het verkrijgen van een schuimlaag nodig is om de Matcha te kloppen, is dat niet de enige rede waarom de schuimlaag ontstaat. De schuimlaag vormt namelijk door een bestanddeel in de Matcha genaamd saponine. Hogere kwaliteit Matcha heeft over het algemeen een hogere kwaliteit saponine. Waardoor de Matcha makkelijker schuimt.

Als je kom Matcha maar niet wilt schuimen, dan kan het zijn dat er iets mis gaat bij het bereiden van de Matcha.

Kwaliteit

Maar laten we bij het belangrijkste punt beginnen: Matcha van mindere kwaliteit schuimt niet, of zeer moeilijk en zeer weinig. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. Onze Hey Matcha Culinair kan voor ontzettend veel toepassingen gebruikt worden zoals het maken van Matcha Latte, Matcha cake en Matcha pannenkoeken, maar het is niet de bedoeling deze te drinken als thee. Het kán natuurlijk wel. En dat hebben we natuurlijk ook geprobeerd: het is goed te drinken, maar buiten de matig bittere smaak konden we er ook niet van verwachten dat we een fantastische schuimlaag op onze thee zouden krijgen. Daar is deze Matcha gewoon niet voor bedoeld en was ook eigenlijk niet te vergelijken met de heerlijke schuimkraag op onze Hey Matcha Premium.

Dus de eerste vragen die je jezelf moet stellen zijn: Is mijn Matcha van goede kwaliteit? En probeer ik niet bijvoorbeeld van keuken-Matcha, thee te maken?

Het zeven van de Matcha

Het zeven van Matcha wordt door veel mensen overgeslagen, en afhankelijk van de manier van kloppen is dat over het algemeen ook goed mogelijk. Maar de manier waarop de thee wordt geklopt, en bijvoorbeeld het materiaal van de kom waaruit je Matcha drinkt, kunnen wel degelijk invloed hebben op de schuimlaag. En de Matcha dan zeven voordat er water wordt toegevoegd heeft dan een groot effect op de schuimlaag die ontstaat. Hoe fijner het Matcha poeder namelijk in de kom ligt, hoe meer oppervlak er gecreëerd wordt die reageert met het water, en zo dus makkelijker en sneller voor een goede schuimlaag kan zorgen.

Mocht je al een bamboe klopper hebben maar nog geen zeef, dan kun je in plaats van de Matcha in de kom te zeven de matcha ook goed maar zachtjes fijn malen en fijn drukker met de vele buigzame tandjes van de bamboe klopper. Zo bereik je ongeveer hetzelfde effect.

De Matcha moet samenvattend simpelweg niet te klonterig zijn.

Is het water heet genoeg?

We weten allemaal dat Matcha thee niet gezet dient te worden met kokend water omdat dat de structuur van de Matcha kapot maakt en daarmee de smaak. Maar een te lage temperatuur is net zo funest, en één van de dingen waaraan je dat dat erg snel merkt, is de schuimlaag.

Te koud water heeft erg veel moeite om samen met de Matcha een schuimlaag te vormen omdat het minder reageert met de bestanddelen in de Matcha. Het water iets heter toevoegen kan al een groot effect hebben!

Hoe creeër je de optimale temperatuur water voor het bereiden van je Matcha? Geen zorgen, we have got you covered!

Is de water/Matcha verhouding correct?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar meer Match poeder betekend niet persé een betere schuimlaag. Er is een bepaalde hoeveelheid water nodig om de schuimlaag te creëren. Als er te weinig water wordt gebruikt blijft de Matcha 'plakkerig' en is een schuimlaag daarmee vrijwel onmogelijk. Tenzij je gaat voor een Koicha Matcha natuurlijk (erg lekker op zijn eigen bijzondere manier!) Maar meestal is dat niet gewenst.

Hoeveel water kun je het beste gebruiken voor een perfecte schuimlaag? Je kunt het beste uitgaan van ongeveer 70-80 ml water op 1 bamboe schepje Hey Matcha premium, dat gelijk staat aan ongeveer 1 gram.

Dan toch nog even over het kloppen...

Er zijn mensen die hun Matcha proberen te kloppen met een gewone keuken garde. En hoewel je de Matcha daarmee zeker kunt mixen met het water is er altijd één ding dat aan een kom Matcha ontbreekt als hij op deze manier wordt bereidt, je raad het al: de schuimlaag. Gebruik van een onjuiste klopper is de nr.1 rede voor het ontbreken van een schuimlaag.

De Matcha bamboe klopper is niet alleen gecreëerd omdat hij er prachtig uitziet en heerlijke aanvoelt. In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al snel dat de schuimlaag sterker en dikker werd naarmate er werd geklopt met een instrument met meer 'tandjes' dan gebruikelijk was voor andere producten. Dit leidde uiteindelijke tot de bamboe kloppers die we vandaag kennen, met in sommige uitvoeringen wel 120 kleine houten tandjes aan één kloppertje. Sneller een dikkere schuimlaag met minder werk!

Mocht je stoeien met het verkrijgen van een mooie schuimlaag die ook echt iets toevoegt aan je kom Matcha dan moeten bovenstaande tips je zeker op weg helpen om je eigen Matcha kunstwerk te maken. Succes, en geniet er zoals altijd van!

 

Matcha Kopen: Premium Matcha Poeder vs Keuken Matcha Poeder – Een Wereld van Verschil

Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha kopen gaat bij beginners nogal vaak mis, omdat mensen de verkeerde kopen. Met een slechte eerste kennismaking tot gevolg. En je weet wat ze zeggen over eerste indrukken!  

De Ontdekking van Matcha Thee Poeder

Een klant vertelde ons nog niet zo lang geleden haar ervaring met het vinden en bestellen van Matcha. Ze ontdekte een fijne Matcha in haar favoriete koffietentje bij haar in de stad waar Matcha opeens op het menu stond in de vorm van een thee en een Matcha Latte, die ze beide heerlijk vond. Nadat ze op het internet meer over Matcha poeder te weten was gekomen besloot ze zelf Matcha te bestellen om er thuis vaker van te genieten.

Omdat Matcha poeder nog steeds aan bekendheid aan het winnen is, en dus nog niet overal volop verkrijgbaar is, was het even zoeken op het internet. Ze kwam al vrij snel terecht op een van de grotere gezondheidswinkels van Nederland die een Matcha in hun assortiment hadden. "Moet goed zijn!" - dacht ze.

Een paar dagen later kreeg ze de Matcha binnen, en een paar minuten later stond ze in de keuken om haar eerste kom Matcha te maken. Bij het nemen van haar eerste slok - je voelt hem misschien al aankomen - kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet klopte. Had ze wel de juiste hoeveelheid Matcha gebruikt? Was het water niet te heet? Had ze er nog iets anders doorheen moeten roeren? En waarom had ze geen schuimlaag?

De Matcha smaakte ontzettend bitter, sterk en onaangenaam! Net nu zo zich zo had verheugd op een heerlijke kop thee.

 

Twee Soorten Matcha Poeder

Soortgelijke ervaringen zijn zoals gezegd niet schaars bij beginnende drinkers die Matcha kopen, en ze zijn voor sommigen zelfs de rede dat ze daarna helaas nooit meer naar Matcha omkijken.

Hoewel deze situaties begrijpelijk zijn, zijn ze ook goed te vermijden! Matcha komt namelijk in veel verschillende gradaties voor, maar wordt veelal opgedeeld in twee grote categorieën: Matcha van 'premium' of 'ceremoniële' kwaliteit, en Matcha van 'keuken' of 'culinaire' kwaliteit. En deze categorieën verschillen enorm van elkaar.

 
Keuken Kwaliteit Matcha en Premium Kwaliteit Matcha

We krijgen geregeld de vraag wat nou het verschil is tussen de twee, en ook horen we geregeld variaties op het bovenstaande verhaal. Die vaak ontstaan doordat mensen de verkeerde Matcha kopen voor het verkeerde doel. Het lijkt ons daarom een goed idee om in deze blog post de grote verschillen te verduidelijken tussen de twee grootste categorieën, zodat je vanaf nu alleen nog maar voor aangename Match verassingen komt te staan!

 

Premium Matcha

Simpel gezegd is dit Matcha poeder van de hoogste kwaliteit. Zoals onze Hey Matcha Premium. Die wordt gemaakt van de jongste blaadjes, alleen van het bovenste stuk van de Gyokuro theeplant die met de hand worden geplukt bij de allereerste thee oogst. Deze Matcha wordt met granieten molens fijngemalen.

Hoewel deze Matcha in principe in elk recept, shake en smoothie gebruikt kan worden, dient deze in het specifiek om met de Chasen geklopt te worden en puur te drinken als thee.

Wat namelijk gelijk opvalt, is de zachte maar erg volle smaak met veel mooie subtiele ondertonen; zoete tinten van chocolade en koffie in onze Hey Matcha Premium bijvoorbeeld. Met zeer weinig- tot geen bitterheid bij de juiste hoeveelheid, zoals je dat ook zou aantreffen in gewone groene thee.

Ook horen premium Matcha's een zeer felle groene en frisse kleur te hebben, met een zoetige, frisse, grasachtige geur met veel ondertonen. Door deze eigenschappen te leren herkennen bij het kopen van Matcha kun je over het algemeen alle teleurstellingen zoals boven beschreven makkelijk voorkomen. Hier lees je meer over waar je het beste op kunt letten.

Je kunt door deze eigenschappen en subtiliteiten van Premium Matcha's het beste genieten als pure thee zonder extra toevoegingen, zoals een goede koffie of goede wijn.

 

 

Keuken Matcha

Matcha’s van Keukenkwaliteit heeft een lagere prijs in tegenstelling tot Premium Matcha's en worden gemaakt van wat volwassenere theeblaadjes, die speciaal worden geblend om te dienen voor alledaagse Matcha doeleinden. Deze zijn perfect geschikt om mee the koken en bakken, in Matcha Latte's, in proteine- en afvalshakes, smoothies, ijs, en zelfs gezichtsscrubs.

Wanneer je deze Matcha als pure thee proeft, is deze sterker bitter en wrang, met een veel sterker maar vlakker smaakprofiel die beter herkenbaar is te midden andere sterke smaken. En dat is in shakes, cakes en Latte's precies de bedoeling! Wanneer deze namelijk gemixt wordt met andere smaken en gerechten, verdwijnt de bitterheid en houdt je bij de juiste hoeveelheid een heerlijke Matcha/groene theesmaak over. Samen met een prachtige groene kleur in je creatie, een bonk energie, en andere voordelen van Matcha! Voorbeelden van perfect gebruik van deze Matcha is bijvoorbeeld in het groene thee-ijs dat vaak te vinden is op het menu bij Japanse restaurants.

Keuken Matcha wordt door bovenstaande eigenschappen daarentegen onaangenaam om in pure vorm als thee te drinken. Het verschil is echt heel groot.

Laat het echte, verfijnde genieten maar aan de Premium Matcha’s over!

Wat is jouw eigen ervaring met Matcha kopen? En de kwaliteit van verschillende Matcha? Hoeveel verschillende Matcha’s heb jij al geprobeerd? En wat vindt jij het belangrijkste aspect aan je Matcha? Laat het ons weten!

 

4 feiten over Matcha thee die je moet weten!

Vier feiten over Matcha die je nog niet wist

Matcha thee is in de Verenigde Staten en Australië steeds groter aan het worden en wordt door fans al omgedoopt tot de koffie 2.0.

Matcha heeft een bijzonder verhaal, bijzondere eigenschappen en toepassingen.

Hoewel wij in Nederland altijd een klein beetje achterlopen bij deze zwaargewichten, beginnen we ook hier de kracht van Matcha thee steeds meer te beseffen: Op steeds meer menukaarten in cafeetjes is Matcha te vinden als thee of latte, en Instagram wordt steeds verder gevuld met foto's van groene smoothies, groene koppen thee en zelfs groene pannenkoeken.

Matcha is een erg bijzonder product en hier lees je 4 feiten over Matcha die je waarschijnlijk nog niet wist!

 

1 Matcha thee is eeuwen oud!

Als je Matcha nog niet zo lang kent, hoor je waarschijnlijk bij een kleine meerderheid. Maar hoewel hier in Nederland (en zelfs in de VS en Australië) Matcha relatief nieuw is, neemt de bekendheid zoals gezegd snel toe, voornamelijk onder groepen die veel met voeding en smaak bezig zijn.

In Japan is Matcha daarentegen alles behalve nieuw. Matcha is daar al eeuwen zelfs bijzonder sterk verweven in de cultuur. In de vorm van tradities, gebruiken, en ontzettend veel heerlijke en bijzondere recepten.

De boeddhistische Monnik Eisai Myoan bracht Matcha voor het eerst naar Japan rond 1180 (dat maakt Matcha al minstens 800 jaar oud!) nadat hij het unieke thee poeder ontdekte op één van zijn reizen door China.

Matcha thee werd door Zen tempels in Japan erg snel omarmd en door monniken vaak gedronken om zijn bijzondere eigenschap om je kalm, alert en gefocust te houden. Wat voor de monniken erg waardevol was bij hun lange meditaties.

Het gebruik van Matcha groeide in Japan sindsdien erg snel, en had uiteindelijk zelfs invloed op tradities en gebruiken, waar het in een synthese met Zen boeddhisme in de 16e eeuw werd gebruikt bij het ontwikkelen van de nu bekende Japanse thee ceremonie door Sen No Rikyu. Die uiteindelijke uitgroeide tot een sterk verweven traditie en manier van leven in alle lagen van de Japanse bevolking. Het besef van schoonheid van simpele dingen en leven in het hier en nu staat hierbij centraal, en wordt hiermee uitgediept.

Tegenwoordig is de productie van Matcha in Japan tot in de perfectie verbeterd en wordt Matcha hiermee ook internationaal steeds bekender. Onder meer dankzij zijn erg veelzijdige toepassingen en vele voordelen is het geen toeval dat Matcha naar de top van de superfoods aan het klimmen is.

2015 en 2016 lijken de jaren van Matcha te gaan worden!

 

2 De ene Matcha is de andere niet…

Een van de grootste bronnen van verwarring, vooral bij beginners, is dat alle types Matcha nagenoeg gelijk lijken aan elkaar. Tot je ze proeft. Dan blijkt het tegenovergestelde waar te zijn: de verschillen zijn enorm! Vergelijk het met het verschillen tussen een goede espresso en een goedkope oploskoffie. Of een slechte en goede wijn. Die twee wil je niet met elkaar verwarren.

Matcha is bij veel mensen nu nog vooral bekend door bijvoorbeeld de Matcha Latte’s bij de Starbucks en Bagels & Beans; een zoete en sterk verwerkte drank die zeker erg lekker smaakt, maar de echte Matcha beleving eigenlijk geen eer aan doet.

Als je Matcha voor het eerst drinkt is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten zodat je niet teleurgesteld wordt door een wrange, bittere en simpelweg onplezierige smaak. Veel mensen die dit overkomt knappen vervolgens volledig op Matcha af en missen vervolgens alle prachtige gebruiken en voordelen die Matcha te bieden heeft.

Bij ons ging het Matcha lampje ook pas branden toen we in Azië Matcha proefte van hoge kwaliteit. Het leek wel een heel ander product in vergelijking met de goedkopere varianten. En niet lang daarna konden we niet meer zonder.

Er zijn dus een aantal dingen waar je vooral op kunt letten zodat je zeker weet dat je (eerste) Matcha ervaring een goede zal zijn. Daar kun je op onze "herken-de-beste-matcha"-pagina meer over lezen.

 

3 Je gooit niets meer weg

Normale groene thee (in zakjes) laat je een paar minuten trekken in water en gooi je daarna weg. Hierdoor krijg je niet alleen veel minder smaak maar ook minder voedingselementen binnen. Gemiddeld maar 10%.

Voor het maken van Matcha thee worden de geselecteerde theebladeren in hun geheel vermalen in authentieke granieten molens. Deze authentieke molens vermalen de theebladeren tot Matcha, met een gemiddelde dikte van maar 5 micrometer. Dat is even fijn als bijvoorbeeld talkpoeder. Om dit voor elkaar te krijgen kan een molen waarin hoge kwaliteit Matcha geproduceerd wordt maar 30 gram Matcha per uur produceren! Het is een lang proces met veel stappen.

Door dit proces kan vervolgens wél 100% van het theeblad geconsumeerd worden. Waardoor een kop Matcha gelijk staat aan wel 15 kopjes gewone groene thee.

4 Wauw je vrienden en familie

Het mooie aan Matcha thee poeder is dat het niet alleen een thee is. Het wordt ook steeds populairder bij gebruik in de keuken als toevoeging bij veel verschillende en veelzijdige recepten voor een interessante kleurtoevoeging en bijzondere smaak. Op een feestje aankomen met een knalgroen gerecht dat ook nog is heerlijk en bijzonder smaakt zorgt gegarandeerd voor en kleine hype! En met zijn veelzijdige gebruik in alles van groene thee smoothies tot bananen-Matcha-pannenkoeken is er werkelijk voor ieder wat wils.

We hebben laatst zelf in een creatieve opwelling bij het toasten geprobeerd of we onze Prosecco wat interessanter konden maken met een schepje Matcha. En geloof het of niet, zelfs dat smaakte verassend leuk!